Skip to main content
Top

2013 | mbo verpleegkundige/niveau 4 | Boek

Handboek organisatie van de huisartsenpraktijk

Auteurs: B. van Abshoven, A. Reiffers

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

insite
ZOEKEN

Over dit boek

In dit vernieuwde handboek is de inhoud helemaal aangepast aan de veranderingen binnen de zorg. Dit boek start met de basisprincipes van kwaliteit en veiligheid. Uitgelegd wordt wat procesmatig werken is en wat het inhoudt om protocollair te werken. Ketenzorg komt in verschillende hoofdstukken aan de orde en wordt beschreven vanuit verschillende invalshoeken.

De administratieve en organisatorische werkzaamheden zijn uitgebreider geworden in de huisartsenpraktijk. Praktijkassistenten zullen in de toekomst meer van deze taken van de huisarts over gaan nemen. Denk maar aan het opzetten en aanpassen van een kwaliteitssysteem en aan de verschillende vormen van declareren. Dit boek gaat hier uitgebreid op in.De tekst wordt begeleid door ondersteunende foto's. Ook zijn mooie tekeningen van Rosali Dewi Bosma opgenomen, die de praktijkassistenten in opleiding laten nadenken over verschillende aspecten binnen de praktijkorganisatie.

Dit handboek levert een belangrijke bijdrage aan deeltaken die worden beschreven in het kwalificatiedossier Doktersassistent (augustus 2013).

Handboek organisatie van de huisartsenpraktijk is bestemd voor doktersassistenten (in opleiding).

Inhoudsopgave

Voorwerk
Hoofdstuk 1. Werken vanuit de basisprincipes van kwaliteit en veiligheid
Inleiding
In de zorg is de laatste jaren veel veranderd. Om het werk goed te kunnen blijven doen legt men de laatste jaren de nadruk op procesmatig werken, op kwaliteit en veiligheid. Deze onderwerpen worden in dit eerste hoofdstuk uitgelegd als uitgangspunten voor het werken in de huisartsenpraktijk.
B. van Abshoven
Hoofdstuk 2. Praktijkvormen en samenwerkingsverbanden
Inleiding
Als praktijkassistent kun je gaan werken bij verschillende soorten huisartsenpraktijken. In dit hoofdstuk staat welke praktijkvormen er zijn en wat de verschillen zijn tussen deze praktijken. Je kunt voor jezelf een afweging maken naar welke huisartsenpraktijk je voorkeur uitgaat. Daarnaast bestaan er nog allerlei samenwerkingsverbanden tussen artsen en praktijken. En omdat praktijken en samenwerkingsverbanden personeel moeten kunnen aannemen, moeten ze een rechtspersoon vormen.
B. van Abshoven
Hoofdstuk 3. De praktijkorganisatie
Inleiding
In dit hoofdstuk staan de dagindeling en het telefoneren beschreven. Hoe organiseer je het beste het huisartsenspreekuur, het assistentenspreekuur en andere zaken?
B. van Abshoven
Hoofdstuk 4. Belangrijke taken van een praktijkassistent
Inleiding
In de volgende paragrafen staan veel belangrijke taken die je als praktijkassistent zult moeten uitoefenen. Een groot onderdeel van je werk is administratie en voorraadbeheer.
B. van Abshoven
Hoofdstuk 5. Elektronisch patiëntendossier
Inleiding
Vroeger werden alle patiëntengegevens geschreven op een groene kaart. Tegenwoordig bevinden de dossiers van de patiënten zich in de computer. We spreken van een elektronisch patiëntendossier.
B. van Abshoven
Hoofdstuk 6. De financiële administratie
Inleiding
In Nederland zorgt de overheid voor allerlei zaken. Met belastinggelden worden bijvoorbeeld wegen aangelegd, scholen gebouwd en een groot deel van de zorg betaald. Hoe komt de huisartsenpraktijk aan inkomsten? Daar is een heel speciaal bekostigingssysteem voor bedacht dat in dit hoofdstuk wordt uitgelegd. Ook wordt besproken hoe je moet declareren.
B. van Abshoven, A. Reiffers
Hoofdstuk 7. De praktijk en het personeel
Inleiding
Dit hoofdstuk gaat over de praktijkassistent als medewerker in een huisartsenpraktijk of gezondheidscentrum. Wie heb je als collega’s in een huisartsenpraktijk? En wat doe je als iemand ziek is?
A. Reiffers
Nawerk
Meer informatie
Titel
Handboek organisatie van de huisartsenpraktijk
Auteurs
B. van Abshoven
A. Reiffers
Copyright
2013
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-368-0381-6
Print ISBN
978-90-368-0380-9
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-0381-6