Skip to main content
Top

04-06-2014 | Nieuws

Groeiende belangstelling fysiotherapeuten voor contractvrij werken

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

“Geen contract, wel verbinding” is het uitgangspunt voor Corenne Boeve en Eveline Bosselaar, de initiatiefnemers van Contractvrij Fysiotherapie. “Wij hebben besloten op onze eigen manier te werken”, zegt Bosselaar, “los van de regels en eisen die de zorgverzekeraars in de contractering opleggen. Wij willen onze eigen invulling geven aan het kwaliteitsbeleid.”

 

Boeve en Bosselaar zijn bekend met de pluscontracten die zorgverzekeraars aanbieden aan fysiotherapeuten die bereid zijn volgens bepaalde kwaliteitseisen te werken. “Op zich is dat wel goed”, zegt Boeve, “maar door de administratie die erbij komt kijken gaat het ten koste van de hands on-tijd met de patiënt. Natuurlijk vind ik een goede administratie van mijn werk voor de patiënt belangrijk, maar dat kan veel korter. En ik vind ook dat de patiënt moet bepalen of ik de kwaliteit lever die hij nodig heeft. Als die niet terugkomt, heb ik het niet goed gedaan. En die patiënt zal dit ook op ZorgkaartNederland.nl vertellen, of aan de buurvrouw.”

 

Bosselaar vult aan: “Bij de kwaliteitseisen die de zorgverzekeraars stellen, gaat het bovendien vooral om randvoorwaarden. Het gaat dan bijvoorbeeld over de vraag of de praktijk ook een zaterdagopenstelling heeft. Dat heeft niets te maken met inhoudelijke kwaliteit.”

 

Bosselaar zegt vaker van collega’s te horen dat ze overwegen te stoppen met hun werk omdat ze de druk van de administratie en de eisen rondom contractering te hoog vinden worden. “Zonde vind ik dat”, zegt Boeve, “het is zo’n mooi vak.” Het is helemaal niet nodig om deze keuze te maken, stelt Bosselaar, want wie beslist om zonder contractering de praktijk voort te zetten, heeft weinig te vrezen. Ze zegt: “Wat je ermee wint, is werkplezier. Dat straal je ook uit naar je patiënten dus je krijgt er heel leuke patiënten voor terug. Je kunt je werk invullen op je eigen gekozen manier en ik kan je uit ervaring vertellen dat je daar heel blij van wordt. En de patiënten zijn beslist bereid om zelf voor de behandeling te betalen, daar maken fysiotherapeuten zich veel te druk om. Als je in angst leeft, krijg je ook een angstige praktijk, en dat is niet gezellig.”

‘Wat je ermee wint, is werkplezier en dat straal je ook uit naar je patiënten’

Boeve en Bosselaar bieden met hun positieve uitgangspunt tegenwicht tegen de angst die de discussie over aanscherping van artikel 13 van de Zorgverzekeringswet onder beroepsgenoten losmaakt. “Het is belangrijk je te beseffen wat je als mens en als fysiotherapeut wilt”, zegt Bosselaar. “Op de discussie over aanscherping van artikel 13 kunnen wij geen invloed uitoefenen, maar we kunnen wel onze eigen koers varen. En gelukkig zien we dat het aantal fysiotherapeuten dat dit beseft, groeit.”

 

Ga voor meer informatie naar Contractvrij Fysiotherapie.

 

Meer artikelen over fysiotherapie: Algemeen.

Auteur(s): Frank van Wijck Beeld: Shutterstock

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail