Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2014 | Onderzoek | Uitgave 4/2014

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 4/2014

Gezondheidsklachten, werkvermogen en vastgestelde beperkingen van werknemers met kanker

Tijdschrift:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde > Uitgave 4/2014
Auteurs:
Dr. A.M.J Schellart, Drs. P van Muijen, Drs. K Bonefaas-Groenewoud, Dr. S.F.A. Duijts
Belangrijke opmerkingen
Dr. A.J.M. Schellart MBA is sociaal wetenschapper/bedrijfskundige en senior onderzoeker. Drs. P. van Muijen is verzekeringsarts en junior onderzoeker. Drs. K. Bonefaas-Groenewoud is bewegingswetenschapper en onderzoeksassistent. Dr. S.F.A. Duijts is gezondheidswetenschapper/ epidemioloog en senior onderzoeker. Alle auteurs werken bij de afdeling Sociale Geneeskunde, EMGO+ Instituut voor onderzoek naar gezondheid en zorg, VU medisch centrum, en bij het Kenniscentrum Verzekeringsgeneeskunde van AMCUMCG-UWV-VUmc (KCVG).
Financiële ondersteuning door UWV. Aanvullende financiering door VUmc. Er zijn door de auteurs geen belangenconflicten gemeld.

Samenvatting

Beoordeling van de belastbaarheid van werknemers met kanker kan moeilijk zijn en de uitkomst kan tot discussie leiden. Deze studie onderzoekt de relaties van zelfgerapporteerde gezondheidsklachten en zelfgerapporteerd werkvermogen van werknemers met kanker, met de beperkingen zoals vastgesteld door de verzekeringsarts (FML) bij eerste einde wachttijd WIA-beoordeling. Via een vragenlijst is informatie over achtergrondkenmerken, zelfgerapporteerde gezondheidsklachten en zelfgerapporteerd werkvermogen verkregen. De respons was 52% (n=662); bij 364 cliënten was ook een FML ingevuld. Bivariate relaties tussen meer zelfgerapporteerde gezondheidsklachten, respectievelijk geringer zelfgerapporteerd werkvermogen en meer beperkingen volgens de FML konden worden aangetoond. Multivariaat bleken zelfgerapporteerd sociaal-, rol- en emotioneel functioneren (mogelijk van belang voor participatie van cliënten) van de vragenlijst EORTCQLQ- C30, niet gerelateerd aan de vastgestelde psychische FMLbeperkingen. Daarom wordt aangeraden dat verzekeringsartsen in de uitvoeringspraktijk deze onderdelen van de EORTC-QLQ-C30 gebruiken als ondersteuning bij de WIA-beoordeling en met name bij het participatieadvies van werknemers met kanker.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde

TBV is het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. Kiest u voor TBV, dan blijft u op de hoogte van wetenschappelijke onderzoeken, praktijkonderzoeken, opinies, boekbesprekingen en nieuws van de vereniging.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2014

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 4/2014 Naar de uitgave