Skip to main content
main-content
Top

22-10-2015 | Nieuws

Gespecialiseerde verpleegkundige deskundigheid dreigt verloren te gaan

Gespecialiseerde verpleging wordt extra gemonitord in 2016. Bij het debat over de wijkverpleging in de Tweede Kamer op donderdag 15 oktober zijn veel vragen gesteld over problemen bij de inkoop en organisatie van gespecialiseerde zorg, zoals intensieve kindzorg en casemanagement dementie.

Staatssecretaris Van Rijn (VWS) wil de inzet van gespecialiseerde zorg in 2016 goed monitoren, en gaat hierover in overleg met V&VN en de Unie KBO. V&VN heeft gevraagd om een goede analyse van de problematiek.

Verloren

Gespecialiseerde deskundigheid gaat nu verloren. En er bestaat nog steeds onduidelijkheid waar bepaalde zorg (Zvw, Wmo, Jeugdwet) thuishoort. Bij de intensieve kindzorg worden zieke kinderen die onder de Zvw vallen ineens naar jeugdzorg verwezen als er geen sprake meer is van verpleegtechnische handelingen. Terwijl er sprake is van een geneeskundig probleem. Dit geeft in de praktijk veel onduidelijkheid. Staatssecretaris Van Rijn is bij de dementieketens aan het kijken naar een experiment over de domeinen heen. Waarbij een cliënt met de diagnose dementie altijd een beroep kan doen op een professional. Dit kan een casemanager zijn of een wijkverpleegkundige met dementie als aandachtsgebied.

Lees hier verder

Bron V&VN

Onze productaanbevelingen

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

BSL Academy hbo-V

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.