Skip to main content
Top

28-08-2018 | Geneeskunde | Nieuws

Gastric bypass verhoogt risico op fractuur met 30%

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Een studie gepubliceerd in het Journal of Bone and Mineral Research toont aan dat het risico op fracturen met ongeveer 30 procent toeneemt na een maag-bypass-operatie. Er werd ook ontdekt dat mensen na zo’n operatie vaker vallen dan voor de operatie.


Bariatrische chirurgie
Bij maag-bypass-operaties wordt het grootste deel van de maag omzeild door het bovenste deel van de maag rechtstreeks te verbinden met een lager gelegen deel van de dunne darm. Voedsel gaat direct de dunne darm in in plaats van door de hele maag te gaan, waardoor het gevoel van vol te zijn toeneemt. De persoon eet minder en de opname van voedingsstoffen neemt af, wat leidt tot gewichtsverlies.

Maag-bypass-chirurgie is de meest voorkomende bariatrische chirurgie om obesitas te behandelen. Een maagomleiding leidt tot botverlies, maar het fractuurrisico na een operatie is onvoldoende bestudeerd. Bovendien is de associatie tussen maag-bypass en fractuurrisico niet bestudeerd bij patiënten met diabetes, wat een risicofactor is voor fractuur en beïnvloedt wordt door chirurgie.

Onderzoek
Het Zweedse onderzoek is gebaseerd op de gegevens van 38.971 patiënten die maag-bypass-operaties hebben ondergaan, waarvan 7.758 diabetes hadden en 31.213 niet. Degenen die de operatie hadden ondergaan, werden vergeleken met een even grote groep individuen die niet waren geopereerd en die dezelfde morbiditeits- en achtergrondgegevens hadden.

Resultaten
Ongeacht de diabetesstatus hadden degenen die geopereerd waren ongeveer 30 % meer kans op botbreuken. Personen zonder diabetes hadden een verhoogd risico van 32 % en diegenen met diabetes hadden een verhoogd risico van 26 %. De risicoverhoging geldt voor breuken in het algemeen, met uitzondering van het onderbeen. Na de operatie kwamen fracturen van de onderbenen minder vaak voor.

De resultaten komen goed overeen met eerder onderzoek in het veld, maar de huidige studie is statistisch sterker vanwege de omvang. De gegevens zijn ook meer gelijk, omdat de onderzoekers zich concentreerden op de dominante methode van obesitaschirurgie, maag-bypass , en andere vormen uitsluiten.

​​​​​​​Hypothese
De meest voorkomende hypothese van het mechanisme achter een verhoogde kans op fracturen na obesitaschirurgie is gewichtsverlies en dat het skelet zwakker wordt met minder belasting. Het onderzoek liet geen verband zien tussen het aantal fracturen en de mate van gewichtsverlies. Een verhoogd risico op vallen na een operatie werd echter opgemerkt, wat op zichzelf zou kunnen bijdragen aan een verhoogd risico op fracturen. De vraag waarom individuen die een operatie hebben ondergaan vaker vallen, met of zonder fracturen als gevolg, heeft nog geen duidelijk antwoord.

Blijf patiënten volgen
"Het feit dat het risico op fracturen toeneemt en in de loop van de tijd lijkt toe te nemen, betekent dat het belangrijk is om patiënten te volgen, het fractuurrisico te evalueren en indien nodig maatregelen te nemen om fracturen te voorkomen", zegt Kristian Axelsson, promovendus bij Sahlgrenska Academie, Universiteit van Göteborg, en huisarts in orthopedie in Skaraborg Hospital Skövde.

Doi: 10.1002/jbmr.3553 (samenvatting Epub ahead of print)

Axelsson KF, Werling M, Eliasson B, et al. Fracture risk after gastric bypass surgery: a retrospective cohort study. J Bone Miner Res. 2018 Jul 16. 

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.