Skip to main content
main-content
Top

01-09-2020 | Fysiotherapie | Nieuws

Toename fysiotherapieconsulten na opschalen zorg in coronatijd verschilt per aandoening

Toename fysiotherapieconsulten na opschalen zorg in coronatijd verschilt per aandoening
Na het versoepelen van de maatregelen voor paramedische zorg (week 18) steeg het aantal consulten, dat sterk was gedaald, weer tot ongeveer driekwart van het niveau van voor de corona-uitbraak. 

De mate waarin het aantal consulten daalde en weer herstelde, verschilt per aandoening. Bij rug- en nekklachten zijn bijvoorbeeld de daling én het herstel in het aantal consulten heviger dan bij COPD. Daarnaast blijkt uit onderzoek van het Nivel dat het aantal coronapatiënten dat door een fysiotherapeut wordt behandeld, toeneemt.

Fysiotherapieconsulten: cijfers voor vijf aandoeningen

Het Nivel laat een figuur zien met fysiotherapieconsulten: cijfers voor vijf aandoeningen. In de figuur is te zien hoeveel zorg fysiotherapeuten in de eerste helft van 2020 leverden voor vijf aandoeningen: COPD, psychosomatische klachten, luchtwegklachten, lagerugklachten en nekklachten. 

Bij het analyseren van de aantallen consulten valt op dat de curve van daling en herstel per aandoening verschilt. Het figuur is opgenomen in de publicatie Gevolgen coronapandemie op gebruik fysiotherapiezorg voor verschillende aandoeningen.

Over het onderzoek


De cijfers zijn berekend op basis van een steekproef van 168-214 fysiotherapiepraktijken die deel uitmaken van Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn, verspreid door heel Nederland.

Ga voor meer informatie en de grafiek naar de website van Nivel >>

Bron: Nivel
 

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.