Skip to main content
main-content
Top

18-10-2017 | Fysiotherapie | Nieuws

Test Zorgrobot ZORA bij revalidatiebehandeling van kinderen

Zorgrobot ZORA kan onder andere praten, dansen, bewegingen voordoen en tips geven. Binnen Rijndam is een pilot opgezet om te onderzoeken of deze zorgrobot daadwerkelijk toegevoegde waarde biedt in de revalidatiebehandeling bij kinderen. De eerste bevindingen zijn erg positief. Rijndam is een van de eerste revalidatiecentra in Nederland die ZORA inzet binnen de Kinderrevalidatie.


ZORA wordt ingezet bij de poliklinische behandeling van kinderen met diverse aandoeningen. ZORA kan instructie geven bij activiteiten in het dagelijks leven, zoals brood smeren en aankleden. Ze kan 100 bewegingen voordoen en meedoen, waardoor ze kinderen kan motiveren om bijvoorbeeld saaie oefeningen te blijven doen. Bij fysiotherapie kan ZORA helpen met bewegingen voordoen en verbaal te begeleiden. De logopedist zet ZORA in ter ondersteuning bij spraakoefeningen. Doordat ZORA geen emotie in haar spraak heeft, monotoon en fonetisch spreekt, altijd in dezelfde snelheid en op dezelfde manier, is dit beter na te doen.

ZORA wordt, naast hulpmiddel bij therapie, tevens ingezet om het verblijf van kinderen op de Kinderafdeling en binnen de dagbehandeling leuker te maken. ZORA kan afleiding bieden door een spelletje te spelen of een dansje te doen. Via de camerafunctie van ZORA kunnen verpleegkundigen het kind volgen en met het kind communiceren. Bij vervelende verrichtingen, zoals het inbrengen van sonde of het geven van injecties kan ZORA voorlichting geven en afleiding bieden, waardoor eventuele angst bij een kind afneemt.

Bron en beeld: Rijndam Revalidatie

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.

Beeldrechten