Skip to main content
main-content
Top

31-01-2017 | Fysiotherapie | Nieuws

Nordic Hamstringoefeningen reduceren hamstringblessures bij voetballers

Waar het FIFA11 + warming-up programma hamstringblessures niet weet te voorkomen, lukt dat wel met Nordic hamstring oefeningen. Dat blijkt uit promotieonderzoek van sportfysiotherapeut en onderzoeker Nick van der Horst. Hij promoveert op 9 maart op het onderwerp ‘Preventie van hamstringblessures in het voetbal: oefenprogramma’s en sporthervatting’. Dan organiseert de KNVB tevens een speciaal symposium over blessurepreventie bij voetballers.

Jaarlijks krijgt ongeveer 20 procent van de voetballers een hamstringblessure. Daarnaast krijgt een derde deel van de spelers die eenmaal een hamstringblessure heeft doorgemaakt te maken met een recidief. In eerder onderzoek constateerde Van der Horst al dat het oefenprogramma FIFA11 + warming-up programma niet effectief is in de preventie van hamstringblessures bij voetballers. Dat programma is ontwikkeld om in het algemeen blessures bij voetballers te voorkomen.

Nordic hamstring oefeningen

Voor zijn promotieonderzoek deed Van der Horst een jaar lang  onderzoek bij 40 voetbalteams (± 600 spelers) uit de eerste klasse amateurs. Bij de helft werden ter preventie  Nordic hamstring oefeningen uitgevoerd, bij de andere helft werd het gebruikelijke programma gevolgd.

Bij Nordic hamstringoefeningen werken 2 spelers samen. De ene speler zit op de knieën en laat zich voorover vallen, terwijl de ander hem bij de enkels vasthoudt. Met deze oefening bouwen spelers veel kracht op.
Zie hier de uitvoering van de hamstringoefening

Resultaat

Bij de teams die de Nordic hamstring oefeningen deden, hadden spelers drie tot vier keer minder kans op het oplopen van een hamstringblessure in vergelijking met de spelers bij de teams die hun reguliere programma volgden.

Te vroege terugkeer

Bij de teams die de Nordic hamstring oefeningen deden, hadden spelers drie tot vier keer minder kans op het oplopen van een hamstringblessure in vergelijking met de spelers bij de teams die hun reguliere programma volgden.

Symposium

In het kader van zijn promotie organiseert de KNVB op 9 maart in Zeist het symposium Blessurepreventie in het voetbal: praktische wetenschap

Bron: www.sportknowhowxl.nl

Onze productaanbevelingen

Podosophia

Podosophia stelt zich ten doel de beroepsgroep van podotherapeuten te voorzien van informatie die nodig is voor het inhoudelijk uitoefenen van het vak en het voeren van de praktijk. Daarbij is ook rui ...

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.