Skip to main content
Top

18-04-2016 | Fysiotherapie | Nieuws

Nek- en rugklachten door schoeisel

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Om nek- en rugpijn te vermijden is het raadzaam om schoenen met hoge hakken vermijden. Een type ‘standaard laarshak’ daarentegen is ideaal omdat hij breed en stabiel is. Dit staat in een artikel op Gezondheid.be.

Bij naaldhakken raken de tenen als eerste de grond, en daardoor is er geen sprake van de gewone rolbeweging van de voet waarbij eerst de hiel de grond raakt en pas daarna de tenen. Dat zorgt voor spanningen ter hoogte van de knieën, de heupen en de rug, wat weer gevolgen heeft voor de nek. Bij lopen op hoge hakken, wordt de belasting van het lichaam slecht verdeeld. En dat gebrek aan stabiliteit kan lijden tot schouderpijn (aan de wervels).

Ook wordt aangeraden om schoenen met open hielen (zoals sandalen) te vermijden, zelfs al hebben ze een platte hak. In dergelijke schoenen moet de voet steeds zoeken naar evenwicht en ze brengen de voet in een houding die niet natuurlijk is. Platte ballerina’s zijn niet goed voor de rug, maar dat geldt dus evenzeer voor naaldhakken!

Het beste is om schoenen te dragen met een stabiele en brede hak van zo’n 5 à 6 cm hoog en alle modellen te vermijden die de voet in onevenwicht brengt.

Bron: Gezondheid.be / Barbara Simon

Tip

Meer informatie over nek- en rugklachten:

Boeken

Aanbevolen

2014 | hbo | Boek

Rugpijn en andere onbegrepen klachten

Door gebrek aan kennis over de werking van het lijf heeft de psychologie kans gezien zich met mensen met rugpijn te gaan bemoeien. Dit is op zich geen slechte ontwikkeling, maar wel een die behoorlijk is doorgeslagen. Dat de geest een rol speelt bij pijnklachten betekent niet dat het lichaam niet meer mee doet. Dit boek bepleit de betrokkenheid van het lijf bij chronische rugklachten.


Aanbevolen

2013 | hbo | Boek

Evidence-based handelen bij lage rugpijn

Epidemiologie, preventie, diagnostiek, behandeling en richtlijnen

Evidence-based handelen bij lage rugpijn geeft onder meer een systematisch overzicht van literatuur op het gebied van primaire preventie in bedrijfssetting, het bespreekt wetenschappelijk onderzoek naar de waarde van veel gebruikte diagnostische t


Aanbevolen

2006 | hbo | Boek

Onderzoek en behandeling van lage rugklachten

Orthopedische casuïstiek

De inhoud van het boek is gebaseerd op actueel wetenschappelijk onderzoek, waarbij rekening wordt gehouden met de huidige nationale en internationale richtlijnen met betrekking tot aspecifieke lage rugklachten.

Aanbevolen

2012 | hbo | Boek

Onderzoek en behandeling van de nek

Orthopedische casuïstiek

Dit boek behandelt de meest voorkomende vormen van pathologie van de nek en de directe omgeving en is is in het bijzonder bestemd voor fysiotherapeuten, kinesitherapeuten, oefentherapeuten, huisartsen en orthopeden.. 

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.