Skip to main content
Top

31-07-2017 | Fysiotherapie | Nieuws

Leven met één arm vergroot de kans op overbelasting

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Mensen die met één arm leven, hebben vaak overbelastingsklachten in de hoge rug, de nek en de gezonde arm. Dat leidt tot beperkingen in het dagelijks leven. Sietke Postma toonde dit aan in haar proefschrift en benadrukt dat het daarom belangrijk is om voor deze groep mensen niet alleen protheses te ontwikkelen, maar ook aandacht te hebben voor de bijkomende klachten die kunnen ontstaan door het leven met één arm.


De groep mensen die maar één arm heeft, soms door een aangeboren afwijking, soms door een amputatie, is niet groot. Maar het zijn veelal jonge mensen die verder gezond zijn en dus goed kunnen participeren in de maatschappij. Daarom wordt er de laatste jaren gewerkt aan het ontwikkelen van protheses voor deze groep. Maar Postema laat zien dat dat alleen niet genoeg is.

Twee derde van de mensen had in het afgelopen jaar overbelastingsklachten. Mensen van middelbare leeftijd, die gescheiden of weduwe/weduwnaar zijn, en mensen die mentaal minder gezond zijn, lopen het grootste risico op het ontwikkelen van deze klachten.  Die klachten ontstaan doordat het lichaam niet symmetrisch is en er bewegingsbeperkingen van de schouder kunnen zijn. De overbelastingsklachten kunnen gepaard gaan met pijn en kunnen lang duren.

Postma onderzocht ook het verschil in functionele capaciteit tussen één- en tweehandige mensen. In haar kleine onderzoek vond ze geen verschil tussen die groepen, maar dat moet nog worden onderzocht in een grotere groep. Om dat te kunnen onderzoeken ontwikkelde zij een test om die functionele capaciteit goed te meten. Dit meetinstrument kan mogelijk van waarde zijn bij het revalidatieprogramma van mensen met één arm.

Ga voor meer informatie naar het proefschrift Upper limb absence: effects on body functions and structures, musculoskeletal complaints, and functional capacity.

Sietke Postma (1987) studeerde Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Haar onderzoek valt binnen het onderzoeksprogramma EXPAND (Extremities Pain and Disability) van onderzoeksinstituut SHARE. Postema is nu werkzaam als arts-assistent op de spoedeisende hulp van het Röpke-Zweers ziekenhuis in Hardenberg. Ze promoveerde op 8 maart aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Bron: Universitair Medisch Centrum Groningen
Beeld: Proeschrift Postma

 

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.