Skip to main content
main-content
Top

31-08-2016 | Fysiotherapie | Nieuws

Injecteerbare pleister herstelt kapot kraakbeen in gewricht | Video

Een injecteerbare pleister die in een gewricht op kapot kraakbeen wordt geplakt laat het kraakbeen herstellen. Dat is de uitkomst van de eerste praktijkproef met de pleister door prof. dr. Marcel Karperien (Universiteit Twente) en zijn onderzoeksteam. De pleister trekt cellen aan die nieuw kraakbeen in het gewricht laten ontstaan. 

De pleister is een gel van lichaamseigen stoffen die van nature in kraakbeen voorkomen. Het zijn geen eiwitten, zoals vaak in de medische wetenschap, maar suikers. Stamcellen kunnen zich goed vastzetten op die suikers en zorgen in het gewricht voor nieuwe kraakbeengroei. Een aantal jaren geleden bedachten de onderzoekers om de gel in het gewricht te spuiten en op het kapotte kraakbeen te plakken. Het is vergelijkbaar met een pleister die je op een huidwond plakt. Het onderzoeksteam heeft 3 jaar gewerkt om de eerste praktijktest met de injecteerbare pleister mogelijk te maken.

In het laboratorium is de pleister verder ontwikkeld. De gel mocht niet te dik en niet te dun zijn. Te dikke gel zou namelijk niet goed in een gewricht kunnen worden gespoten en te dunne gel zou na het inspuiten ‘weglopen’ en niet op het kapotte kraakbeen blijfven plakken. Het inspuiten gebeurde tijdens een kijkoperatie met een speciaal ontwikkelde injectienaald.

In deze fase van de ontwikkeling mag de injecteerbare pleister nog niet bij mensen worden getest. De injecteerbare pleister is inmiddels wel getest in de gewrichten van paarden. De operatie verliep volgens de orthopedisch dierenarts zoals elke andere kijkoperatie. De dieren herstelden ook op dezelfde manier van de operatie. De gel die in het gewricht ging, bleek goed te blijven plakken en was veilig voor de dieren. Dat was een belangrijk en mooi resultaat. De onderzoekers willen dat de injecteerbare pleister ook voor dieren beschikbaar komt, omdat dieren, net als mensen, pijn hebben door artrose en minder goed kunnen bewegen.

Prof. dr. Marcel Karperien denkt dat de pleister begin 2018 bij mensen met artrose kan worden getest. Dankzij een grote Europese subsidie kan een onderzoekstraject worden opgezet met meerdere paarden die 6 maanden worden gevolgd. De operatie, het plakken van de pleister, de kraakbeengroei wordt dan opnieuw getest. Als de resultaten zo positief blijven, heeft Karperien goede hoop de pleister over een paar jaar bij mensen met knieartrose te kunnen testen.

Het Reumafonds heeft het onderzoek mogelijk gemaakt. Vanwege de goede resultaten steunt de Europese Unie het onderzoek nu met 1,5 miljoen euro.

Bron: Reumafonds

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.


Beeldrechten