Skip to main content
main-content
Top

29-10-2015 | Fysiotherapie | Nieuws

Gelezen in NTvG | Studie naar over- en ondergewicht bij Amsterdamse kinderen

De afgelopen jaren is er toenemende belangstelling voor meer bewegen en gezonder en minder eten, om zo overgewicht terug te dringen. Het is niet ondenkbaar dat deze ontwikkeling onbedoeld heeft geleid tot een stijging van het percentage kinderen met ondergewicht. In het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) is een onderzoek gepubliceerd over de prevalenties van onder- en overgewicht bij kinderen in Amsterdam.


Het doel van deze studie was te bepalen hoe in de afgelopen jaren de prevalenties van onder- en overgewicht bij kinderen in Amsterdam zijn veranderd. De onderzoekers keken apart naar de trends bij jongens, meisjes en de vier grootste etnische groepen: kinderen van Nederlandse, Turkse, Marokkaanse of Surinaamse afkomst. Tot slot werden de prognoses tot en met 2020 berekend. Deze trends en prognoses zijn belangrijk voor het eventueel bijstellen van volksgezondheidsbeleid.

Doel
Bepalen van trends in de prevalentie van matig en ernstig ondergewicht, overgewicht en obesitas bij Amsterdamse kinderen in de periode 2009-2013 en het berekenen van prognoses voor 2020.

Opzet
Historisch cohortonderzoek.

Methode
We analyseerden 158.730 lengte- en gewichtmetingen van 112.405 Amsterdamse kinderen. Matig ondergewicht, ernstig ondergewicht, overgewicht en obesitas bepaalden we op basis van internationale BMI-afkapwaarden. We analyseerden met ‘generalized estimating equations’ (GEE) de trends voor 2 leeftijdsgroepen, namelijk voorschoolse kinderen (2 of 3 jaar) en schoolgaande kinderen (5, 10 of 14 jaar). De prognoses voor 2020 bepaalden we met de ‘self-projecting’-methode, waarbij we de trend uit het verleden doortrokken naar de toekomst.

Resultaten
De prevalentie van matig ondergewicht steeg significant in beide leeftijdsgroepen. De prevalentie van ernstig ondergewicht veranderde niet. De prevalenties van overgewicht en obesitas namen significant af in beide leeftijdsgroepen. Deze trends waren vooral waarneembaar bij kinderen van Nederlandse afkomst. Bij de andere etnische herkomstgroepen waren ook dalingen te zien, maar niet consequent bij alle leeftijdsgroepen en niet voor zowel overgewicht als obesitas. Volgens de prognose voor 2020 zal de prevalentie van overgewicht en obesitas verder dalen en zal de prevalentie van ondergewicht stijgen.

Conclusie
Bij Amsterdamse kinderen dalen de prevalenties van overgewicht en obesitas, ook bij kinderen van Turkse of Marokkaanse afkomst. Toch zijn deze prevalenties nog steeds hoog, waardoor investeren in preventie noodzakelijk blijft. Daarnaast lijkt de prevalentie van matig ondergewicht toe te nemen. Daarom is het belangrijk om kinderen in alle BMI-klassen te blijven controleren.

Ga voor het hele artikel Onder- en overgewicht bij Amsterdamse kinderen - Een trendanalyse en prognose naar de site van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Auteurs: Sanne J. Franssen, Marcel F. van der Wal, Pim Jansen en Manon van Eijsden

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, Ned Tijdschr Geneeskd. 2015;159:A8967
Beeld: Fotolia

Tip

E-learning Leefstijlcoaching | On demand
Accreditatie | 3 punten voor het register Algemeen fysiotherapeut
Studietijd | circa 3 uur

  • Inzicht in de methodiek van leefstijlcoaching vanuit cliëntvragen
  • Kennis van en inzicht in de vier stappen, de kernvragen bij gedragsverandering
  • Voorbeelden van de verschillende interventies bij de vier stappen herkennen en benoemen
  • Kennis van de verschillende meetinstrumenten
  • Te volgen vanachter uw eigen pc op een moment dat het u uitkomt

Ga voor meer informatie naar de E-learning Leefstijlcoaching. De e-learning is gratis te volgen met een abonnement op BSL Fysiotherapeut Totaal. Weten wat er allemaal in het abonnement zit? Neem een kijkje op BSL Fysiotherapeut Totaal

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.

Beeldrechten