Skip to main content
Top

02-02-2017 | Fysiotherapie | Nieuws

Fysiotherapie voorkomt exacerbaties bij COPD

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Fysiotherapeutische behandeling is de belangrijkste interventie bij COPD, stelt klinisch epidemioloog, bewegingswetenschapper en fysiotherapeut Emmylou Beekman van het Maastricht UMC+ in haar promotieonderzoek.  COPD-patiënten kunnen door fysiotherapie niet alleen goed werken aan hun conditie, maar zij hebben ook minder kans op exacerbaties oftewel longaanvallen met meer hoesten, meer en taaier slijm en toenemende benauwdheid.

Gespecialiseerde fysiotherapie voor COPD vormt in Nederland en daarbuiten de hoeksteen van de longrevalidatie. Met de therapie wordt geprobeerd exacerbaties te voorkomen door o.a. de lichamelijke conditie en spierkracht zo optimaal mogelijk te trainen. Doorgaans is het moeilijk om wetenschappelijk een rechtstreeks verband aan te tonen tussen de fysiotherapie-interventies en het wel of niet ontstaan van exacerbaties. In het onderzoek van Beekman is gewerkt met een behandel- en een controlegroep. De behandelgroep kreeg een protocol-gestuurd fysiotherapieprogramma met hoog-intensieve inspanningstraining. De controlegroep kreeg geen fysiotherapie of een dusdanig laag-intensief programma dat er geen effect verwacht kon worden.

Betere kwaliteit van leven

De conclusie luidt dat in de behandelgroep significant minder vaak, korter durende en minder ernstige exacerbaties voorkomen dan in de controlegroep. Aangetoond wordt dat geprotocolleerde fysiotherapie een betere kwaliteit van leven oplevert. Dat scheelt de samenleving waarschijnlijk ook geld. Emmylou Beekman: “Het effect kan overschat worden maar de geobserveerde positieve effecten zijn dusdanig groot dat ze aan de interventie toegeschreven kunnen worden.”

Emmylou Beekman promoveerde vrijdag 27 januari 2017 aan de Universiteit van Maastricht met haar proefschrift: Physical therapy in COPD: effects on exacerbations and influence of comorbidity.​​​​​​​

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.