Skip to main content
main-content
Top

14-02-2017 | Fysiotherapie | Nieuws

Cervicale manipulatie ('kraken') niet altijd veilig

Patiënten die vanwege nekklachten een chiropractor, manueel therapeut, osteopaat of arts manuele geneeskunde bezoeken en een cervicale manipulatie ('kraken') ondergaan, kunnen risico lopen op bijwerkingen die in een enkel geval een ernstig verloop hebben. Dit schrijft Medisch Contact.

Een bijwerking van kraken is cervicale arteriële dissectie. Hiervan doen zich meestal binnen een week na het kraken de symptomen daarvan voor, zoals verlies van controle over willekeurige bewegingen. Groningse onderzoekers publiceerden hierover een systematische review in Musculoskeletal Science and Practice, meldt Medisch Contact.

De onderzoekers bogen zich over de kwestie onder meer omdat er na een toename van calamiteitenmeldingen bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in 2013 vraag ontstond naar meer duidelijkheid omtrent de veiligheid van cervicale manipulatie. Er zijn studies waaruit blijkt dat cervicale manipulaties effectief zijn bij nekpijn en bij bepaalde vormen van hoofdpijn.

Dissecties

Volgens Rik Kranenburg, promovendus van de Hanzehogeschool Groningen en eerste auteur van de studie, komen dissecties in Nederland ongeveer zeshonderd keer per jaar voor. Naar schatting wordt 6 procent hiervan gezien na het kraken. "In enkele gevallen is het verloop zeer ongunstig: denk aan een CVA, of zelfs aan overlijden." Van de 227 ernstige casussen die Kranenburg en anderen inventariseerden in de literatuur overleden er elf.

Het is wel de vraag in hoeveel gevallen kraken de veroorzaker is van het probleem. Mogelijk was er al onderliggende pathologie die niet als zodanig werd herkend. Volgens Kranenburg kan een bestaande dissectie ook nekpijn en/of hoofdpijn veroorzaken. Zelfs voor vasculair neurologen is het niet gemakkelijk om een dissectie te diagnosticeren.

Monitoring Cervical Manipulations (MCM): a prospective cohort study

Het hoofddoel van de MCM-studie is om representatieve Nederlandse incidentiecijfers te verkrijgen van ernstige complicaties na cervicale manipulaties. Daarnaast wordt gekeken naar de karakteristieken van patiënten die een zware complicatie ondervinden en bronpopulatie van patiënten die gemanipuleerd worden. Beschouwd wordt of er aan de hand van deze karakteristieken een premanipulatief risicoprofiel geconstrueerd kan worden.

De geplande looptijd van de studie is een jaar (september 2016 - september 2017).

Promotietraject

Dit onderzoek maakt deel uit van het promotieonderzoek van Rik Kranenburg en wordt uitgevoerd onder supervisie van prof. dr. Cees van der Schans, dr. Maarten Schmitt, en dr. Gert Jan Luijckx. Het onderzoek wordt gedaan vanuit het Lectoraat Healthy Aging, Allied Health Care and Nursing van de Hanze Hogeschool Groningen en het UMCG (afdelingen revalidatiegeneeskunde en neurologie).

Lees ook het eerder gepubliceerde artikel Zou je me misschien even lekker willen kraken? op FysioActueel.

Bron: Skipr / Medisch Contact

Tip

Aanbevolen

14-06-2015 | Fysiotherapie | E-learning

Het hoogcervicale screeningsproces

Deze module behandelt de screening naar risicofactoren en het klinisch redeneerproces bij patiënten met nekklachten en de behandelopties.


Aanbevolen

08-11-2016 | Web-TV on demand | E-learning

KNGF-Richtlijn Nekpijn

Waar gaat deze web-tv uitzending over? In het streven naar kwalitatief hoogwaardige en uniforme fysiotherapie v ...

     

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.