Skip to main content
Top

18-09-2015 | Fysiotherapie | Nieuws

Aandoeningen houdings- en bewegingsapparaat in top 2 meest gemelde beroepsziekten

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Het aantal bedrijfsartsen dat een beroepsziekte meldde en het aantal meldingen van beroepsziekten is in 2014 sterk gestegen ten opzichte van vorige jaren. De hoogste incidentiecijfers worden gerapporteerd voor psychische aandoeningen en aandoeningen aan het houdings- en bewegingsapparaat.

De schatting van het jaarlijkse aantal nieuwe gevallen van beroepsziekten per 100.000 werknemers blijft echter gelijk. Dit blijkt uit Kerncijfers Beroepsziekten 2015 van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB), Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid van het Academisch Medisch Centrum, dat 15 september is verschenen. Vergeleken met vorig jaar steeg het aantal bedrijfsartsen dat een beroepsziekte meldde met meer dan 50 procent en het aantal meldingen van beroepsziekten met meer dan 30 procent. Dit is waarschijnlijk het gevolg van het onderzoek dat de Inspectie SZW en de Inspectie voor de Gezondheidszorg hebben gedaan onder bedrijfsartsen naar het verplicht melden van beroepsziekten. 

De hoogste incidentiecijfers worden gerapporteerd voor psychische aandoeningen (112 per 100.000) en aandoeningen aan het houdings- en bewegingsapparaat (82 per 100.000). De meest gemelde beroepsziekten zijn slechthorendheid door lawaai, overspannenheid en burn-out, en aandoeningen aan het houdings- en bewegingsapparaat.

Schouder- en lage rugklachten

De omschrijving en definitie van de aandoeningen Beroepsziekten aan het houding- en bewegingsapparaat zijn onderverdeeld naar lichaamsregio: aandoeningen aan de bovenste ledematen (schouder, arm, elleboog, pols, hand en nek), de rug en de onderste ledematen (heup, benen, knieën, enkel en voet). Het NCvB heeft op dit moment 23 registratierichtlijnen voor het melden van beroepsziekten van aandoeningen aan het houding- en bewegingsapparaat.

De werkgerelateerde aandoeningen aan de bovenste ledematen worden veelal aangeduid als RSI (Repetitive Strain Injury) of KANS (Klachten Arm, Nek en/of Schouder). In 2014 hebben bedrijfsartsen 1.302 aandoeningen gemeld die behoren bij deze omschrijvingen. In de top 3 van de meest gemelde beroepsziekten aan het bewegingsapparaat in 2014 zijn er twee uit deze categorie. Op één staat ‘RSI van de schouder of bovenarm’ (504 meldingen) en op twee de tenniselleboog (275 meldingen). Sinds 2001 is het aantal beroepsziekten voor deze aandoeningen sterk gedaald: van 2.670 in 2001 tot en met 1.302 in 2014 (figuur 2.2). De structurele aandacht in multidisciplinaire richtlijnen in Nederland voor mogelijke oorzaken en preventie in werk, vooral bij beeldschermwerk, zou een reden hiervoor kunnen zijn. De drie meest gemelde beroepsziekten aan het houding- en bewegingsapparaat in 2014:

  • Repetitive Strain Injury (RSI) van de schouder of bovenarm (504 meldingen)
  • Tenniselleboog (275 meldingen)
  • Chronische aspecifieke lage rugpijn (194 meldingen)

De schatting van het aantal nieuwe gevallen van beroepsziekten dat in een jaar wordt gemeld blijft echter stabiel. Bedrijfsartsen van het Peilstation Intensief Melden rapporteerden 242 nieuwe beroepsziekten per 100.000 werknemers in 2014. Het aandeel werkenden met een nieuwe beroepsziekte komt hiermee op 0,25 procent van alle werkenden in Nederland – ofwel ruim 17.400 in 2014. Dit is vergelijkbaar met de voorgaande vijf jaren toen de incidentie varieerde van 237 – 281 met een gemiddelde van 247 per 100 duizend werknemers.

Lees het hele artikel op FysioActueel.

Bron: Rapport Kerncijfers beroepsziekten 2015
Beeld: iStock

Tip

Boek

Lees meer over klachten aan het bewegingsapparaat in Evidence based diagnostiek van het bewegingsapparaat. Dit boek geeft een overzicht van de wetenschappelijke onderbouwing van de anamnese, het lichamelijke onderzoek, specifieke testen en beeldvormend onderzoek bij patiënten met klachten aan het bewegingsapparaat. Met aandacht voor aandoeningen aan de heup, knie, nek en schouder en van klachten aan de voet, enkel, elleboog, hand en pols.
Auteurs: Arianne Verhagen en Jeroen Alessie

E-learningmodules

E-learning Orthopedische casuïstiek van de nek | On demand
Accreditatie | 2 punten voor het register Algemeen fysiotherapeut

E-learning Onderzoek en behandeling van de schouder | On demand
Accreditatie | 2 punten voor het register Algemeen fysiotherapeut              

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.