Skip to main content
main-content
Top

04-07-2012 | Nieuws

Fouten openbaar in BIG-register

Vanaf 1 juli 2012 vermeldt het BIG-register niet alleen óf een verpleegkundige of arts berispt of geschorst is, maar ook om wat voor fout het gaat. Achter de naam van de zorgverlener, staat sinds kort een korte samenvatting van de uitspraak van het tuchtcollege. V&VN vreest dat verpleegkundigen hierdoor een levenslang stempel krijgen en pleit naast een samenvatting van de uitspraak ook voor een samenvatting van de tuchtzaak zelf.

Tot nu toe worden uitspraken altijd anoniem gepubliceerd maar is wel na te gaan of zorgverleners een maatregel hebben gekregen. Vanaf nu is dus ook te zien om wat voor fout het gaat. V&VN-directeur Helma Zijlstra laat in het RTL Nieuws weten het goed te vinden dat er meer openheid is, maar dat een verpleegkundige die een berisping krijgt, geen slechte verpleegkundige hoeft te zijn. ‘Het gevaar bestaat dat als niet precies duidelijk is wat de fout is, iemand dat de rest van z'n carrière meedraagt. Een vermelding zegt namelijk meestal niets over de inhoud en reden van het oordeel van de tuchtrechter.’ V&VN pleit daarom voor een groter publiekelijk toegankelijke en leesbare samenvatting, naast de volledige uitspraak van het tuchtcollege.

Artsenorganisatie KNMG is geen voorstander van het openbaar maken van tuchtuitspraken. Maar pleit, nu het zover is,  ook voor zo’n publieksvriendelijke samenvatting. Overigens komen over verpleegkundigen relatief weinig klachten binnen bij de regionale tuchtcolleges. ‘Slechts’ zes procent van de klachten gaat over hen. De meeste klachten gaan over artsen (64 procent), volgens het Jaarverslag Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg 2011.

Auteur(s): Marion Verstraeten

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.