Skip to main content
Top

2024 | OriginalPaper | Hoofdstuk

129. Foetor ex ore

Auteur : Anne van Leeuwen

Gepubliceerd in: Kleine Kwalen in de huisartsenpraktijk

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Kernpunten

  • Een slechte adem ontstaat in het overgrote deel van de gevallen in de mondholte.
  • Vluchtige zwavelverbindingen veroorzaken de slechte mondgeur.
  • Goede mondhygiëne, voldoende eten en drinken en vermijding van causale genees-, genots- en/of voedingsmiddelen voorkomt een slechte adem.
  • Er zijn diverse zelfzorgmiddelen beschikbaar, maar overtuigend bewijs voor de effectiviteit ontbreekt.
Literatuur
2.
go back to reference Quirynen M, Dadamio J, Van den Velde S, De Smit M, Dekeyser C, Van Tornout M, Vandekerckhove B. Characteristics of 2000 patients who visited a halitosis clinic. J Clin Periodontol. 2009;36(11):970–5.CrossRefPubMed Quirynen M, Dadamio J, Van den Velde S, De Smit M, Dekeyser C, Van Tornout M, Vandekerckhove B. Characteristics of 2000 patients who visited a halitosis clinic. J Clin Periodontol. 2009;36(11):970–5.CrossRefPubMed
4.
go back to reference Silva MF, Leite FRM, Ferreira LB, Pola NM, Scannapieco FA, Demarco FF, Nascimento GG. Estimated prevalence of halitosis: a systematic review and meta-regression analysis. Clin Oral Investig. 2018;22(1):47–55.CrossRefPubMed Silva MF, Leite FRM, Ferreira LB, Pola NM, Scannapieco FA, Demarco FF, Nascimento GG. Estimated prevalence of halitosis: a systematic review and meta-regression analysis. Clin Oral Investig. 2018;22(1):47–55.CrossRefPubMed
6.
go back to reference Karami-Nogourani M, Kowsari-Isfahan R, Hosseini-Beheshti M. The effect of chewing gum’s flavor on salivary flow rate and pH. Dent Res J (Isfahan). 2011;8(Suppl 1):S71–5.PubMed Karami-Nogourani M, Kowsari-Isfahan R, Hosseini-Beheshti M. The effect of chewing gum’s flavor on salivary flow rate and pH. Dent Res J (Isfahan). 2011;8(Suppl 1):S71–5.PubMed
7.
go back to reference Kumbargere Nagraj S, Eachempati P, Uma E, Singh VP, Ismail NM, Varghese E. Interventions for managing halitosis. Cochrane Database Syst Rev. 2019;12(12):CD012213. Kumbargere Nagraj S, Eachempati P, Uma E, Singh VP, Ismail NM, Varghese E. Interventions for managing halitosis. Cochrane Database Syst Rev. 2019;12(12):CD012213.
8.
go back to reference López-Valverde N, López-Valverde A, Macedo de Sousa B, Rodríguez C, Suárez A, Aragoneses JM. Role of Probiotics in Halitosis of Oral Origin: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Clinical Studies. Front Nutr. 2022;8:787908. López-Valverde N, López-Valverde A, Macedo de Sousa B, Rodríguez C, Suárez A, Aragoneses JM. Role of Probiotics in Halitosis of Oral Origin: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Clinical Studies. Front Nutr. 2022;8:787908.
Metagegevens
Titel
Foetor ex ore
Auteur
Anne van Leeuwen
Copyright
2024
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2962-5_129