Skip to main content
main-content
Top

29-08-2013 | Nieuws

Grote verwarring over bloedverlies door antidepressiva

Het bericht dat alle antidepressiva zorgen voor ernstig bloedverlies (fluxus) bij de bevalling heeft tot een storm van vragen geleid bij de POP-poli, het expertise- en behandelcentrum voor zwangere vrouwen en kraamvrouwen met een psychiatrische aandoening van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis In Amsterdam.

Begin deze week werd bekend dat alle soorten antidepressiva het risico op fluxus vergroten. Zo waarschuwde de Utrechtse farmaco-epidemioloog Rob Heerdink in het BMJ. Volgens psychiater Adriaan Honig van het Lucas Andreas Ziekenhuis heeft dit tot grote onrust onder vrouwen geleid. “Zij vragen zich af of ze wel door moeten gaan met slikken van hun medicatie. Het antwoord is ‘ja’, de kans op een dergelijke bloeding is 1 tot 1,5 %. De gevolgen van stoppen met medicatie zijn vaak veel ernstiger voor moeder en kind.”

 

Stoppen

Het stoppen met antidepressiva, waarna depressieve – en angstklachten weer terugkomen tijdens de zwangerschap betekent een grotere kans op een prematuur of onvolgroeid kind, aldus Honing. Depressieve vrouwen kunnen bovendien na de partus vaak moeilijker contact maken met hun baby. Dat kan bij het kind later tot gedrag- en/of leerproblemen leiden.

 

De POP-poli is een samenwerking tussen psychiater Honig, kinderarts Hanneke Wennink en gynaecoloog Petra Bakker. Honig: “Er is meestal een goede indicatie om deze medicijnen voor te schrijven. Dat gebeurt niet zo maar.” Gynaecoloog Petra Bakker van de POP-poli onderschrijft dit. “Helaas is er geen risicovrije keuze. Er is inderdaad een kleine kans op een bloeding tijdens de bevalling, daar moeten verloskundigen en gynaecologen alert op zijn. Deze bloedingen zijn echter vaak goed onder controle te krijgen. De risico’s wegen dan ook niet op tegen de gevolgen van het staken van medicatie voor moeder én kind.”

Auteur(s): Adri van Beelen

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.