Skip to main content
main-content
Top

19-02-2013 | Nieuws

Erasmus MC: SEH-verpleegkundige wordt schaars

De spoedeisende hulp van het Erasmus MC kan maar lastig SEH-gespecialiseerde verpleegkundigen vinden. De afdeling leidt dan ook steeds meer verpleegkundigen zelf op. Dat meldt het Erasmus MC op haar website.

“Vijf jaar geleden heb ik voor het laatst een fulltime verpleegkundige aangenomen met een SEH-opleiding”, vertelt unithoofd Jos de Bruijn. “Ze zijn niet gemakkelijk te vinden. Misschien bestaat er in de buitenwereld een beeld dat we arrogant zouden zijn. Of dat werken op deze SEH te intensief en te stressvol is.”

Alt-0160

Levenservaring

Dat is niet het geval, beaamt ook SEH-verpleegkundige Peter Roedoe. “Wel is op onze afdeling levenservaring en een stevige medische achtergrond onmisbaar. Je komt in aanraking met ingewikkelde aandoeningen en ernstig zieke patiënten. Je ziet veel, doet veel, werkt in een hecht team van collega’s. Maar ik zou niet willen overstappen naar een andere SEH.”

Alt-0160

Anderhalf jaar

De afdeling lost het dreigende tekort van SEH-verpleegkundigen op door ze zelf op te leiden. Vier keer per jaar kunnen verpleegkundigen instromen. Met een achtergrond in de intensive care of acute zorg zijn ze binnen anderhalf jaar klaar. Afgestudeerde mbo- of hbo-verpleegkundigen zonder ervaring in de acute zorg zijn langer bezig en ervaren de opleiding als intensief. Voor een enkeling is het zelfs te zwaar.

Alt-0160

Ook op de IC

“Een groot voordeel van onze afdeling is dat we uitwisseling bieden”, zegt De Bruijn. “Verpleegkundigen kunnen behalve op de SEH, ook op de intensive care of op de ambulance werken. Door te investeren in jezelf en af en toe van werkplek te veranderen, blijft het werk hier afwisselend en uitdagend.”

Auteur(s): Coen Kaaij

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.