Skip to main content
Top

2011 | Boek

Een patiënt met autisme

in de huisartspraktijk

Auteur: Martine Delfos

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

insite
ZOEKEN

Over dit boek

Autisme verschilt van alle andere stoornissen of aandoeningen bij de mens. Het is bovendien de meest lastige stoornis/aandoening om te begrijpen en te begeleiden, want bij autisme is er namelijk sprake van een verzameling van verschillende mentale leeftijden binnen één persoon. Het is een stoornis van het menselijk zijn. Het raakt de mens in zijn fundament: de sociale interactie. De patiënt leidt een leven vol onbegrip en misverstanden en moet leven met de wetenschap dat zijn autisme niet te genezen is. In Een patiënt met autisme kunt u onder andere lezen hoe de (vaak moeilijke) diagnose kan worden gesteld en hoe iemand met autisme kan leren omgaan met zijn aandoening. De reeks Een patiënt met is ontwikkeld om huisartsen te informeren over patiënten met een psychische stoornis of klacht. Een stoornis kan de omgang met de patiënt of de behandeling van een andere aandoening bij die patiënt immers enorm beïnvloeden. Psychische stoornissen komen binnen de huisartspraktijk veel voor, maar wat kun je er als huisarts zelf mee? Deze boekenreeks geeft de huisarts handvatten om adequate hulp te kunnen verlenen en patiënten de weg te wijzen naar zelfhulpmogelijkheden of gespecialiseerde behandeling.

Inhoudsopgave

Voorwerk
1. Wat is autisme?
Samenvatting
In dit voorbeeld verrast Joep ons met zijn angst. Het is alsof hij niet weet dat hij zich beweegt ten opzichte van de wereld, in plaats van dat de wereld zich ten opzichte van hem beweegt. Hij ervaart de wereld met zichzelf als centrum, een autistische manier van zien. Hij verrast ons ook door zijn fundamenteel egocentrische wijze van waarneming. Zelf maken we dit gevoel van Joep nog wel mee als we in een stilstaande trein zitten en naast ons vertrekt een trein.
Martine Delfos
2. Wat is de oorzaak van autisme?
Samenvatting
De oorzaak van autisme is niet zo voor de hand liggend. Uit onderzoek blijkt inmiddels dat er een genetisch patroon onder autisme ligt (chromosomen 4, 7, 10, 16, 19, 22 en het X-chromosoom, waarbij chromosoom 7 het meest kenmerkend is). Het beeld is zo omvattend dat een simpele verklaring niet mogelijk is. Autisme heeft invloed op alle terreinen van het menselijk functioneren en de oorzaak of verklaring moet dan ook gezocht worden in een omvattende theorie.
Martine Delfos
3. Wat betekent autisme voor iemand zelf?
Samenvatting
Er bestaat niet één autistisch patroon, alle mensen met autisme zijn verschillend. Er zijn overeenkomstige problemen te noemen, maar ook die treffen niet alle mensen met autisme. Mensen zonder ASS hebben de neiging om alle autistische gedragingen op één hoop te gooien en bij ieder mens met autisme al die gedragingen te verwachten. Dat is onjuist. Het is belangrijk open te staan voor de eigen uitleg van iemand met autisme over zijn of haar gedrag.
Martine Delfos
4. Autisme en omgeving: wederzijdse aanpassing?
Samenvatting
Autisme is voor iemand die het heeft, zelf vaak niet zo’n probleem; het is vooral in contact met de omgeving dat de problemen zich voordoen.
Martine Delfos
5. Welke behandelingen en begeleidingsmogelijkheden bestaan er?
Samenvatting
Autisme is een stoornis waarvan de oorzaak door aanleg bepaald is. Het feit dat het door de aanleg bepaald wordt, betekent nog niet dat je er niets aan kunt doen. Autisme kan niet genezen worden, maar door behandeling en begeleiding kan iemand met autisme zelf beter leren omgaan met de omgeving en door een aanpassing in de omgeving kan iemand met autisme daarin beter functioneren.
Martine Delfos
6. Autisme en levensloop
Samenvatting
In de voorgaande hoofdstukken is een beeld geschetst van de aard van autisme, de gevolgen ervan en de mogelijke hulp. Hierbij zijn vanzelfsprekend verschillende levensfasen aan bod gekomen, omdat autisme een pervasieve ontwikkelingsstoornis is. Dat betekent dat het ingrijpt in de gehele ontwikkeling en voortduurt tot in de volwassenheid.
Martine Delfos
7. Een patiënt met autisme bij de huisarts
Samenvatting
Alle mensen met autisme zijn verschillend, zeer verschillend zelfs, met name vanwege hun verzameling verschillende leeftijden (MAS1P) die bij ieder mens met ASS anders uitpakt. Er zijn ook algemene dingen die voor veel van hen gelden. Mensen met autisme zijn vaak heel precies en hebben een scherp oog voor details. Dit uit zich op alle onderwerpen waar ze mee bezig zijn. Het bezoek aan een huisarts betekent voor hen in het algemeen een lange voorbereiding. Als er niet sprake is van een acute situatie waardoor er meteen contact met een arts opgenomen moet worden, kan het zeer lang duren voordat ze de stap zetten. Ze willen graag goed voorbereid zijn.
Martine Delfos
Nawerk
Meer informatie
Titel
Een patiënt met autisme
Auteur
Martine Delfos
Copyright
2011
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-313-8307-8
Print ISBN
978-90-313-8306-1
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-8307-8