Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Tandartspraktijk 4/2015

01-05-2015 | Feedbackpost

Een chanterende patiënt (1)

Een knie-empyeem door een endo?.

Auteur: Prof. dr. L. Abraham-Inpijn

Gepubliceerd in: Tandartspraktijk | Uitgave 4/2015

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Een tandarts schrijft me:
“Ik heb een probleem dat naadloos aansluit bij uw artikel ‘Tornen aan zekerheden’ in de TandartsPraktijk van maart 2014. Ik ben erg benieuwd naar uw mening in de volgende kwestie:
De patiënt ken ik sinds juni 2012. Hij heeft een desastreuze dentitie en komt voornamelijk als hij klachten heeft, zo ook in maart 2013. Hij meldde zich in de weekenddienst met hevige kiespijn. Deze pijn bleek reeds enkele dagen aanwezig. Ik heb toen een zenuwbehandeling uitgevoerd aan de 36.
Voorafgaande aan de behandeling heb ik, evenals in 2012, een EMRRH-afgenomen. Beide keren werd slechts hyperventileren als probleem gemeld. De medicatie bestond uit een pijnstiller en een maagzuurremmer. Volgens de regels heb ik een begin-, lengte en eindfoto gemaakt. Ondanks dat het element avitaal was, bleek er geen peri-apicale zwarting aanwezig. De restauratie was klein, dus heb ik even geaarzeld voordat ik de endo startte, maar de heftige pijn die patiënt aan gaf, heeft de doorslag gegeven.
Twee maanden later krijgt de patiënt een pijnlijke rechter knie waarvoor hospitalisatie in Duitsland volgt. Dit blijkt een infectie te zijn die met antibiotica wordt behandeld maar die niet ongecompliceerd verloopt. De patiënt heeft geen gewrichtsklachten in de anamnese gemeld en ook heeft betrokkenen geen knieprothese. De patiënt stelt mij verantwoordelijk voor deze infectie en de gevolgen daarvan.
De behandelend arts uit Duitsland steunt patiënt bij deze claim. Gesuggereerd wordt dat de endo niet lege artis is uitgevoerd is omdat geen antibioticum profylaxe is gegeven.”
Literatuur
go back to reference Abraham-Inpijn L. Antibiotica en infecties. 2015 (in press) BSL Houten Abraham-Inpijn L. Antibiotica en infecties. 2015 (in press) BSL Houten
Metagegevens
Titel
Een chanterende patiënt (1)
Een knie-empyeem door een endo?.
Auteur
Prof. dr. L. Abraham-Inpijn
Publicatiedatum
01-05-2015
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Tandartspraktijk / Uitgave 4/2015
Print ISSN: 0167-1685
Elektronisch ISSN: 1875-6808
DOI
https://doi.org/10.1007/s12496-015-0059-7

Andere artikelen Uitgave 4/2015

Tandartspraktijk 4/2015 Naar de uitgave

Redactioneel

Letselschade

OriginalPaper

Dam it!

OriginalPaper

Colofon