Skip to main content
main-content
Top

22-07-2011 | Nieuws

Drie verpleeghuizen onder toezicht IGZ

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft drie verpleeghuizen onder verscherpt toezicht geplaatst. Het gaat om het verpleeghuis en het zorgcentrum Beth Shalom te Amstelveen en Amsterdam, het verpleeghuis Altenova in Arnhem en het verpleeghuis De Stelle in Oostburg.

Volgens de inspectie werden tijdens aangekondigde en onaangekondige bezoeken vaak dezelfde risico’s geconstateerd. Zo is er in alle huizen onvoldoende beschikbaar personeel dat kennis heeft van de cliëntenpopulatie. In verpleeghuis Beth Shalom bestaat meer dan de helft van het personeel uit uitzendkrachten, meldt de IGZ op haar website.

De deskundigheid van de medewerkers laat te wensen over, waardoor er onvoeldoende basiskennis is van observeren, meten en het doorgeven van signalen aan (para)medici. Dit noemt de inspectie 'onvoldoende en zorgwekkend.' Scholing hiervoor werd niet of incidenteel gegeven.

Ook de dossiervoering is onvoldoende. 'Ze zijn overzichtelijk en niet altijd actueel. Daardoor konden de dossiers niet dienen als basis voor de dagelijkse verantwoorde basiszorg van cliënten', schrijft de inspectie.

Ook oordeelt de inspectie: 'Bij Beth Shalom en De Stelle bleef men door wisselingen in het management en de personeelsproblematiek werken met verouderde kennis en gedateerde protocollen en procedures, in plaats van proactief te werken aan verbetering van de kwaliteit van zorg.'

Altenova en De Stelle worden voor een periode van vier maanden onder verscherpt toezicht gesteld, de locaties van Beth Shalom voor een periode van zes maanden.

Auteur(s): Marion Verstraeten

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.