Skip to main content
main-content
Top

30-10-2013 | Nieuws

Draadloze monitoring in couveuse

In samenwerking met Máxima Medisch Centrum (MMC) heeft de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) een prototype ontwikkeld van een draadloos babyjasje voor prematuren op de IC. Het jasje, waarin bewakingssensoren zijn verwerkt, is ontworpen om stress bij het kindje te verminderen en het ouders gemakkelijker te maken om hun baby vast te houden buiten de couveuse.

Sibrecht Bouwstra, ingenieur Industrial Design, promoveert op 30 oktober aan de TU/e op haar ontwerp van het zogenoemde 'smart jacket'.  Door bewakingssensoren te verwerken in een jasje hoeven ze niet langer op de flinterdunne babyhuid geplakt te worden. En doordat het jasje draadloos wordt, hebben ouders en kind op de IC meer bewegingsvrijheid dan tot nu toe mogelijk is.

Couveusedekentje

In een ander deel van haar promotieonderzoek ontwikkelde Sibrecht Bouwstra nog vier concepten om de hechting tussen ouders en baby op de IC te ondersteunen. Zo ontwierp zij een couveusedekentje met licht, dat medische bewakingsresultaten voor ouders op een intuïtieve manier weergeeft - zonder de aandacht van het kindje af te leiden zoals de bewakingsmonitor nu vaak doet. Het laat de ademhaling van het kindje zien door een ingebouwde groter en kleiner wordende lichtcirkel op het dekentje. Ook de hartslag wordt via de kern van deze lichtcirkel zichtbaar gemaakt, door variatie in de intensiteit van het licht.

Meer over neonatologie in de BSL-shop

Zie ook Perinatologie, Leerboek neonatologie en verloskunde voor verpleegkundigen

 

Auteur(s): Adri van Beelen

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.