Skip to main content
main-content
Top

13-07-2016 | Diabetes | Nieuws

‘Bariatrische chirurgie als standaard behandeling bij diabetes type 2’

Bariatrische chirurgie moet opgenomen worden in klinische richtlijnen als standaard behandeling bij bepaalde categorieën patiënten met diabetes type 2. Dat blijkt uit een wetenschappelijk artikel dat is verschenen in Diabetes Care (juni 2016).

Het artikel wordt ondersteund door diverse internationale diabetesverenigingen en is gebaseerd op onderzoekscijfers die zijn gepresenteerd tijdens de gecombineerde 2nd Diabetes Surgery Summit (DSS-II) en 3rd World Congress on Interventional Therapies for Type 2 Diabetes, die van 28 tot 30 september 2015 in Londen werden gehouden.

Diabetes Surgery Summit

Doel van de 2e Diabetes Surgery Summit was om richtlijnen te ontwikkelen om artsen en beleidsmakers  informatie te geven over de voor- en nadelen van metabole chirurgie voor diabetes type 2. Om dat te bereiken nam een multidisciplinaire groep van 48 internationale artsen/onderzoekers (75% niet-chirurgen) en vertegenwoordigers van toonaangevende diabetesorganisaties deel aan DSS-II. Na evaluatie van resultaten uit de MEDLINE database uit de periode van 1 januari 2005 tot 30 september 2015 werden drie rondes van vragenlijsten (volgens de Delphi-methode) gebruikt om de  ​​consensus voor 32 conclusies op basis van de MEDLINe gegevens te meten. De resultaten hiervan werden gepresenteerd tijdens het gecombineerde congres, waar professionals commentaar konden leveren en het Expert Committee de richtlijnen direct kon aanpassen.

Metabole chirurgie

Gezien de belangrijke rol die het maag-darmkanaal speelt in de metabole regulatie lijkt ingrijpen in het maag-darmkanaal  zinvol om diabetes type 2 te controleren. Tal van gerandomiseerde klinische trials, vooral gericht op de korte- en middellange termijn, laten zien dat metabole chirurgie voor  uitstekende glykemische controle zorgt en cardiovasculaire risicofactoren vermindert. Op basis van deze gegevens zou metabole chirurgie moeten worden aanbevolen bij patiënten met diabetes type 2, die in klasse III obesitas (BMI ≥40 kg/m2) of klasse II obesitas (BMI 35,0-39,9 kg/m2) vallen EN waarbij aanpassing van levensstijl en optimale medische behandeling niet voldoende is om hyperglykemie te voorkomen. Chirurgie moet worden overwogen voor patiënten met diabetes type 2 en een BMI van 30,0-34,9 kg m2 als hyperglykemie onvoldoende wordt gecontroleerd, ondanks optimale behandeling met orale of injecteerbare medicijnen. Deze BMI drempels moeten worden verlaagd met 2,5 kg/m2 voor Aziatische patiënten.

Hoewel aanvullende studies nodig zijn om de voordelen op lange termijn aan te tonen, is er voldoende klinisch en mechanistisch bewijs om metabole chirurgie als standaardprocedure bij mensen met diabetes type 2 én obesitas te ondersteunen. Op dit moment hebben 45 wereldwijde medische en wetenschappelijke verenigingen de DSS-II-richtlijnen formeel bekrachtigd. Regelgevers in de gezondheidszorg zouden het beleid hierop aan moeten passen.

Zie de samenvatting van het oorspronkelijke artikel in  Diabetes Care 

Onze productaanbevelingen

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Beeldrechten