Skip to main content
main-content
Top

25-03-2014 | Nieuws

Dementie voorspelbaar 20 jaar voor symptomen

Onderzoekers hebben een ‘voorlopermolecuul’ opgespoord die mogelijk jarenlang in het lichaam circuleert voordat het uiteindelijk leidt tot dementie. Daarnaast werden bepaalde stoffen in het bloed van alzheimerpatiënten gevonden al een paar jaar voordat patiënten cognitieve problemen kregen. Hiermee zou met een zekerheid van 90 procent voorspeld kunnen worden of iemand dementie krijgt al 20 jaar voor de eerste symptomen. Dit meldt Trouw.

 

Een Texaans-Italiaans onderzoeksteam onderzocht gedurende 5 jaar ruim 500 gezonde 70-plussers. Het team denkt dat vroege opsporing belangrijk is in de bestrijding van Alzheimer-dementie. Het brein van mensen die al beginnen te dementeren is namelijk al aangetast door kluwen eiwit dat de hersencellen verstikt en zo cognitieve problemen veroorzaakt.

 

Testmethode
De onderzoekers spoorden een vroege vorm van het eiwit beta amyloid op in hersenvocht. Dit eiwit vormt de ‘voorlopermolecuul’ waarmee ze dementie kunnen voorspellen. De onderzoekers vonden de moleculen door een ruggenmergprik uit te voeren. Omdat dit een dure en vervelende testmethode is willen ze nu een techniek ontwikkelen waardoor het molecuul opgespoord kan worden in bloed of urine.

 

90 procent
Tijdens het onderzoek vonden de wetenschappers al tien bepaalde vetachtige stoffen in het bloed van alzheimer-patiënten. Deze stoffen waren een paar jaar voor de eerste symptomen al aanwezig in het bloed. De voorspellende waarde van deze zogeheten 10 biomarkers is 90 procent, aldus de onderzoekers, en daar proberen ze nu een betrouwbare test uit te ontwikkelen.

 

Bron: nationalezorggids.nl
Beeld: Fotolia

 

Meer artikelen over fysiotherapie: Algemeen of Geriatriefysiotherapie.

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.