Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: TPO - De Praktijk 4/2013

01-08-2013 | Beschouwing

Dementie, een uitdaging voor de praktijkondersteuner

Auteur: Toos de Boer-Fleischer

Gepubliceerd in: TvPO | Uitgave 4/2013

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Dementie is een hersenaandoening waarvan wel vijftig varianten bestaan. Alzheimerdementie komt het meest voor, daarna komt vasculaire dementie, die in beloop veel op de ziekte van Alzheimer lijkt. ‘Lewy body’-dementie en frontotemporale dementie zijn zeldzamer. En van de mensen met de ziekte van Parkinson krijgt 35-55% dementie.
Kenmerken van dementie zijn ernstige geheugenproblemen (bij frontotemporale dementie en ‘Lewy body’-dementie pas in een later stadium) en een of meer van de stoornissen afasie, agnosie en apraxie. De huisarts stelt de diagnose met lichamelijk en laboratoriumonderzoek, en ook door andere oorzaken (zoals delier) uit te sluiten.
Praktijkondersteuners kunnen een belangrijke rol spelen bij het signaleren van mogelijke dementie en bij de uiteindelijke diagnostiek. Je kunt zelf tests afnemen, zoals de Observatie Lijst voor vroege symptomen van Dementie (OLD), de kloktekentest, en/of de mini-mental state examination (MMSE).
Ook na een diagnose dementie kun je een cruciale rol vervullen. Je stelt een behandelplan op om te bepalen welke begeleiding en behandeling nodig is. Vooral voor de mantelzorger ben je belangrijk, met een luisterend oor en informatie. Je legt bijvoorbeeld uit dat de patiënt testen en corrigeren geen zin heeft, maar dat afleiden beter is.
Literatuur
1.
go back to reference Moll van Charante E, Perry M, Vernooij-Dassen MJFJ, Boswijk DFR, Stoffels J, Achthoven L, et al. NHG -Standaard Dementie. www.nhg.org. Moll van Charante E, Perry M, Vernooij-Dassen MJFJ, Boswijk DFR, Stoffels J, Achthoven L, et al. NHG -Standaard Dementie. www.​nhg.​org.
Metagegevens
Titel
Dementie, een uitdaging voor de praktijkondersteuner
Auteur
Toos de Boer-Fleischer
Publicatiedatum
01-08-2013
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
TvPO / Uitgave 4/2013
Print ISSN: 2666-9838
Elektronisch ISSN: 2666-9846
DOI
https://doi.org/10.1007/s12503-013-0067-8

Andere artikelen Uitgave 4/2013

TPO - De Praktijk 4/2013 Naar de uitgave