Skip to main content
main-content
Top

04-07-2012 | Nieuws

Dementerende beweegt meer door tv

In de huiskamers van zestien verpleeg- en verzorgingshuizen staan sinds kort verrijdbare interactieve televisies waarop spellen gedaan kunnen worden. Het doel van deze SilverFittoestellen is om psychogeriatrische bewoners meer te laten bewegen.

Driekwart van de bewoners in een verzorgingstehuis beweegt te weinig, vertelde hoogleraar en professor Erik Scherder van het VUmc  in Bijzijn XL 5. In verpleeghuizen zijn de cijfers nog hoger: daar komt maar liefst negentig procent van de bewoners niet aan de beweegnorm van een half uur per dag. En dat terwijl beweging veel oplevert. Zo vertraagt bewegen het  dementeringsproces, verkleint het de kans op vallen en is het een beproefd middel tegen verveling.

De SilverFit is een grote televisie op een verrijdbare poot met een camera erboven, die de persoon ervoor registreert. Op het apparaat kunnen diverse spellen worden gespeeld, waarbij bewogen moet worden. Een spel dat zeer geschikt is voor de psychogeriatrie is bijvoorbeeld het maken van een puzzel, vertelt Lidwien Kroon van zorginnovatiebureau DAZ. ‘Door met je armen te bewegen verplaats je de stukken. Een ander spel is ballen gooien op de kermis of bloemen plukken.’  

Onlangs is de kick-off geweest van het project ‘Bewoners met dementie in beweging’ waar de interactieve tv’s onderdeel van zijn. Anderhalf jaar lang worden de deelnemende verpleeg- en verzorgingshuizen begeleid in het gebruik van de toestellen. De bedoeling is dat verzorgenden, vrijwilligers en familieleden bewoners gaan helpen met het gebruik van de SilverFit. Bewegen is dan geen therapie meer maar wordt onderdeel van de dagelijkse zorg, is de gedachte. Kroon: ‘De insteek van het project is dat mensen inzien dat bewegen leuk is. Als mensen zeggen dat ze hier geen tijd voor hebben, heeft dat vaak vooral te maken met prioriteiten stellen.’

Auteur(s): Marion Verstraeten

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.