Skip to main content
Top
Gepubliceerd in:
Omslag van het boek

2012 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Decubitus en voeding

(september 2011)

Auteur : Prof. dr. J.M.G.A. Schols

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Abstract

Decubitus is een veelvoorkomende aandoening bij patiënten in alle sectoren van de gezondheidszorg, die niet alleen veel menselijk leed veroorzaakt, maar ook nog eens erg kostbaar is. Er wordt een onderverdeling gemaakt in vier gradaties, oplopend van licht tot ernstig. De schade aan de huid en het onderliggende weefsel wordt bij decubitus veroorzaakt door druk-, schuif- en/of wrijfkrachten. Daarnaast spelen ook intrinsieke factoren, die een relatie hebben met de vatbaarheid van de individuele patiënt voor decubitus, een rol. De voedingsstatus is een van deze intrinsieke factoren, die bovendien goed therapeutisch beïnvloedbaar is. Duidelijk is inmiddels dat decubitus integraal en multidisciplinair aangepakt moet worden. Het belang van een goede voedingszorg als onderdeel van deze integrale aanpak staat daarbij niet meer ter discussie. Bij patiënten met (een verhoogd risico op) decubitus moet vooral worden gelet op de energie-, eiwit- en vochtinname. Daarnaast moet de inname van vitaminen, mineralen en spore-elementen voldoende zijn. Voor veel zieke en hulpbehoevende patiënten is het realiseren van een adequate eiwit- en energie-inname met normaal voedsel echter een groot probleem. Het additioneel toedienen van voedingssupplementen (drink- of sondevoeding) is dan een logische handelwijze. Het feit dat in een recente studie de toepassing van een met arginine verrijkte drinkvoeding ook bij niet-ondervoede decubituspatiënten leidde tot een snellere genezing van decubitus, zal de toepassing van voedingssupplementen bij patiënten met (een risico op) decubitus ongetwijfeld een extra impuls geven.
Literatuur
go back to reference Anholt RD van, e.a. Specific nutritional support accelerates pressure ulcer healing and reduces wound care intensity in non-malnourished patients. Nutrition 2010; 26(9): 867–872. Anholt RD van, e.a. Specific nutritional support accelerates pressure ulcer healing and reduces wound care intensity in non-malnourished patients. Nutrition 2010; 26(9): 867–872.
go back to reference Braden BJ, Bergstrom N. Predictive validity of the Braden scale for pressure sore risk in a nursing home. Res Nursing Health 1994; 17(6): 459–470. Braden BJ, Bergstrom N. Predictive validity of the Braden scale for pressure sore risk in a nursing home. Res Nursing Health 1994; 17(6): 459–470.
go back to reference Ek AC, e.a. The development and healing of pressure ulcers related to the nutritional state. Clin Nutr 1991; 10: 245–250. Ek AC, e.a. The development and healing of pressure ulcers related to the nutritional state. Clin Nutr 1991; 10: 245–250.
go back to reference Guenter P, e.a. Survey of nutritional status in newly hospitalized patients with stage III or stage IV pressure ulcers. Adv Skin Wound Care 2000; 13(4 Pt 1): 164–168. Guenter P, e.a. Survey of nutritional status in newly hospitalized patients with stage III or stage IV pressure ulcers. Adv Skin Wound Care 2000; 13(4 Pt 1): 164–168.
go back to reference Halfens RJG, e.a. Rapportage resultaten 2010 – Landelijke Prevalentiemeting Zorgproblemen. Universiteit Maastricht, CAPHRI, Dept. Health Care and Nursing science, 2010. Halfens RJG, e.a. Rapportage resultaten 2010 – Landelijke Prevalentiemeting Zorgproblemen. Universiteit Maastricht, CAPHRI, Dept. Health Care and Nursing science, 2010.
go back to reference Houwing RH, e.a. Voeding en decubitus. In: JJ van Binsbergen e.a., Het Voeding Formularium; een praktische leidraad. Houten: Bohn Stafleu van Loghum, 2011. Houwing RH, e.a. Voeding en decubitus. In: JJ van Binsbergen e.a., Het Voeding Formularium; een praktische leidraad. Houten: Bohn Stafleu van Loghum, 2011.
go back to reference Langer G, e.a. Nutritional interventions for preventing and treating pressure ulcers. Cochrane Database Syst Rev. 2003; (4): CD003216. Review. Langer G, e.a. Nutritional interventions for preventing and treating pressure ulcers. Cochrane Database Syst Rev. 2003; (4): CD003216. Review.
go back to reference National Pressure Ulcer Advisory Panel and European Pressure Ulcer Advisory Panel. Prevention and treatment of pressure ulcers: clinical practice guideline. Washington DC: NPUAP, 2009. National Pressure Ulcer Advisory Panel and European Pressure Ulcer Advisory Panel. Prevention and treatment of pressure ulcers: clinical practice guideline. Washington DC: NPUAP, 2009.
go back to reference Severens JL, e.a. The cost of illness of pressure ulcers in the Netherlands. Adv Skin Wound Care 2002; 15(2): 72–77. Severens JL, e.a. The cost of illness of pressure ulcers in the Netherlands. Adv Skin Wound Care 2002; 15(2): 72–77.
go back to reference Shahin ES, e.a. The relationship between malnutrition parameters and pressure ulcers in hospitals and nursing homes. Nutrition 2010; 26(9): 886–889. Shahin ES, e.a. The relationship between malnutrition parameters and pressure ulcers in hospitals and nursing homes. Nutrition 2010; 26(9): 886–889.
go back to reference Stratton RJ, e.a. Disease-related malnutrition: an evidence-based approach to treatment. Oxon, UK: CABI Publishing, 2003. Stratton RJ, e.a. Disease-related malnutrition: an evidence-based approach to treatment. Oxon, UK: CABI Publishing, 2003.
go back to reference Stratton RJ, e.a. Enteral nutritional support in prevention and treatment of pressure ulcers: a systematic review and meta-analysis. Ageing Res Rev 2005; 4(3): 422–450. Review. Stratton RJ, e.a. Enteral nutritional support in prevention and treatment of pressure ulcers: a systematic review and meta-analysis. Ageing Res Rev 2005; 4(3): 422–450. Review.
Metagegevens
Titel
Decubitus en voeding
Auteur
Prof. dr. J.M.G.A. Schols
Copyright
2012
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-0508-7_77