Gepubliceerd in:
2012 | OriginalPaper | Hoofdstuk
Decubitus en voeding
(september 2011)
Auteur : Prof. dr. J.M.G.A. Schols
Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum
Abstract
Decubitus is een veelvoorkomende aandoening bij patiënten in alle sectoren van de gezondheidszorg, die niet alleen veel menselijk leed veroorzaakt, maar ook nog eens erg kostbaar is. Er wordt een onderverdeling gemaakt in vier gradaties, oplopend van licht tot ernstig. De schade aan de huid en het onderliggende weefsel wordt bij decubitus veroorzaakt door druk-, schuif- en/of wrijfkrachten. Daarnaast spelen ook intrinsieke factoren, die een relatie hebben met de vatbaarheid van de individuele patiënt voor decubitus, een rol. De voedingsstatus is een van deze intrinsieke factoren, die bovendien goed therapeutisch beïnvloedbaar is. Duidelijk is inmiddels dat decubitus integraal en multidisciplinair aangepakt moet worden. Het belang van een goede voedingszorg als onderdeel van deze integrale aanpak staat daarbij niet meer ter discussie. Bij patiënten met (een verhoogd risico op) decubitus moet vooral worden gelet op de energie-, eiwit- en vochtinname. Daarnaast moet de inname van vitaminen, mineralen en spore-elementen voldoende zijn. Voor veel zieke en hulpbehoevende patiënten is het realiseren van een adequate eiwit- en energie-inname met normaal voedsel echter een groot probleem. Het additioneel toedienen van voedingssupplementen (drink- of sondevoeding) is dan een logische handelwijze. Het feit dat in een recente studie de toepassing van een met arginine verrijkte drinkvoeding ook bij niet-ondervoede decubituspatiënten leidde tot een snellere genezing van decubitus, zal de toepassing van voedingssupplementen bij patiënten met (een risico op) decubitus ongetwijfeld een extra impuls geven.