Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-02-2014 | Onderzoek | Uitgave 2/2014

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 2/2014

De relatie tussen mate van arbeidsongeschiktheid, re-integratie en gezondheid

Tijdschrift:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde > Uitgave 2/2014
Auteurs:
Drs Martin Kaplan, Dr. Ton Schellart
Belangrijke opmerkingen
Drs. M. Kaplan is chemicus en verzekeringsarts bij Sociaal Medische Zaken van UWV.
Dr. A.J.M. Schellart MBA is sociaal wetenschapper/econoom/bedrijfskundige en senior kennisadviseur bij het Centraal Expertise Centrum van Sociaal Medische Zaken van UWV.
Correspondentieadres E-mail: martin.kaplan@uwv.nl
Financiële ondersteuning door UWV. Er zijn door de auteurs geen belangenconflicten gemeld.

Samenvatting

Het doel van dit onderzoek was inzicht krijgen in 1) de samenhangen van gezondheid, leefstijlfactoren, demografische factoren, arbeidsfactoren en ziektediagnoses met arbeidsongeschiktheid en re-integratie; 2) of gezondheid het verband tussen arbeidsongeschiktheid en re-integratie beïnvloedt. Het betrof een retrospectief cross-sectioneel dossieronderzoek onder 165 WIA aanvragers tussen de 35 en 65 jaar in de regio Utrecht in 2011. Uit de analyse bleek de onderlinge relatie tussen arbeidsongeschiktheid en re-integratie volledig gemodereerd te worden door de gezondheid, i.c. psychische beperkingen en fysieke beperkingen. Arbeidsongeschiktheid was positief geassocieerd met overgewicht, een hoger uurloon, man zijn en autochtone status. Re-integratie was negatief geassocieerd met een psychische hoofddiagnose en een lager beroepsniveau. De verklaarde variantie van arbeidsongeschiktheid was hoog (44-49%), die van re-integratie laag (17-18%). Meer onderzoek is nodig om oorzaak-gevolg relaties van de genoemde factoren vast te kunnen stellen met arbeidsongeschiktheid en meer inzicht te krijgen in het slagen van re-integratie.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde

TBV is het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. Kiest u voor TBV, dan blijft u op de hoogte van wetenschappelijke onderzoeken, praktijkonderzoeken, opinies, boekbesprekingen en nieuws van de vereniging.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2014

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 2/2014 Naar de uitgave

Centraal tuchtcollege voor de gezondheidszorg

Terugkoppeling en beroepsgeheim