Skip to main content
Top

2012 | wo | Boek

De patiënt als partner

De zoektocht van het UMC St Radboud

Redacteur: Lucien Engelen

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

insite
ZOEKEN

Over dit boek

Treffender kon het niet verwoord worden en ook nog eens door een patiënt: ''Kijk niet alleen naar mij, maar ZIE mij; luister niet alleen, maar HOOR mij.'' met die woorden sloot Rene Tabak zijn TEDxRadboudUtalk in een muisstil en tot de nok toe gevuld auditorium in Nijmegen af. De patiënt staat niet alleen centraal, hij is lid van het totale behandelteam, met een actieve rol. Mooie woorden, maar wat zegt dit nu eigenlijk? En vooral, wat betekent dit nieuwe leitmotiv voor de dagelijkse praktijk? Tot nog toe werd gesproken over participatory health(care). De omschrijving de patiënt als partner zegt alles, en is nu juist het motto van het UMC St Radboud. 'Dit uitgangspunt zal de komende jaren zijn neerslag krijgen in onze drie kerntaken: patiëntenzorg, opleiding en onderzoek. Het raakt namelijk alle processen in ons huis. Waarbij wij de komende jaren dat 'huis' steeds minder letterlijk zullen gaan nemen als een fysiek iets. We gaan van een zorginstelling naar een zorgnetwerk dat start bij de patiënt in zijn of haar eigen omgeving'aldus Lucien Engelen. Lucien Engelen neemt u als lezer graag mee, samen met collega's Jan Kremer en Bas Bloem op reis naar de patiënt als partner. Het boek is een weerslag van de gesprekken met de smaakmakers van het UMC St Radboud over hun ervaringen en visie over de patiënt als partner. Het is een dialoog met mensen die twijfelen, overhellen naar de ene of de andere kant, naar voor of tegen, maar dan in de zin van: wat is het en hoe doe ik dat dan? Een weergave van het proces zoals dat in Nijmegen plaatsvond, met kansen en uitdagingen, puur en oprecht. U treft een bloemlezing van interviews met mensen van het UMC St Radboud, geflankeerd met weblogs van TEDxMaastricht, onze inspiratieconferentie. Quotes: 'Meer aandacht, meer samenwerken met de patiënt kost meer geld?' 'Iedereen met de juiste postcode kwam vanzelf toch wel jouw kant op. Maar die tijd is voorbij!' 'Geduld mensen, geduld. Maar over tien jaar is participatory healthcare realiteit. Ziekenhuisbreed. Sterker nog, dan hebben we zestien miljoen ziekenhuizen in dit land.'.

Inhoudsopgave

Voorwerk
Partnerschap in het UMC St Radboud
Samenvatting
Het was een opvallende nieuwjaarsreceptie, 5 januari jongstleden. Waar dergelijke bijeenkomsten meestal de belegenheid niet ontstijgen, zette het UMC St Radboud een nieuwe standaard.
Lucien Engelen
Langzaam maar onstuitbaar – Andrea Evers
Samenvatting
Om Andrea Evers te bereiken maak je vanaf de hoofdingang van het UMC St Radboud een gezonde wandeling. Route 840, aan het eind waarvan de kamer van Evers zich bevindt, staat garant voor een onverwachte excursie door de overigens mooie nieuwbouw van het UMC.
Lucien Engelen
Pittige dilemma’s – Marcel Olde Rikkert
Samenvatting
De afdeling klinische geriatrie van het UMC St Radboud zit aan de buitenkant van het ziekenhuis. Geen lange wandeling na de hoofdingang door de ingewanden van het UMC, maar een eigen toegang aan de oostkant van het gebouw.
Lucien Engelen
Hotspot – Jan Engelen
Samenvatting
Jan Engelen lijkt zo’n manager die alleen al op basis van zijn energie veel voor elkaar krijgt. ‘Kom mensen, dit gaan we even doen’, die toon heeft hij.
Lucien Engelen
Klassiek – Roland Laan
Samenvatting
Marcel Olde Rikkert zei het treffend in het gesprek dat we met hem hadden: “Het ziekenhuis heeft een goed motto gekozen.
Lucien Engelen
Vertrouwen geven - Erik de Laat
Samenvatting
De patiënt als partner gaat volgens Roland Laan dus leiden tot een nieuw type arts. Niet nu, hoewel er in het UMC St Radboud natuurlijk al enkele voorlopers rondlopen, niet morgen, wel in de nabije toekomst. Het UMC St Radboud heeft op z’n minst de ambitie de bakermat daarvan te zijn. Maar in ziekenhuizen werken meer mensen dan alleen artsen.
Lucien Engelen
Koffie halen – Marcel Wortel
Samenvatting
We lopen de op één na laatste etappe door het ziekenhuis. Het is van Erik de Laat niet ver naar Marcel Wortel, senior communicatieadviseur. We willen Wortel spreken omdat de verspreiding van participatory healthcare in een academisch ziekenhuis met 10.000 medewerkers de nodige communicatiekracht vergt.
Lucien Engelen
Verder dan we denken – Cathy van Beek
Samenvatting
En daar zitten we dan op de verdieping van de raad van bestuur, gerieflijke stoelen, een prachtige lamp hangt schuin boven ons hoofd. Raad van bestuurlid Cathy van Beek, verantwoordelijk voor patiëntenzorg, laat ons – met excuses – even wachten.
Lucien Engelen
De drie musketiers van participatory healthcare
‘‘Het begint met iets heel kleins: medemenselijkheid’’
Samenvatting
Volgens Cathy van Beek is het UMC St Radboud over drie jaar ʻeen heel eind op wegʼ. We hebben in het ziekenhuis meer optimisme geproefd, her en der schieten kiemen uit de grond.
Lucien Engelen
Nawerk
Meer informatie
Titel
De patiënt als partner
Redacteur
Lucien Engelen
Copyright
2012
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-313-9836-2
Print ISBN
978-90-313-9835-5
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-9836-2