Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2012 | ONDERZOEK | Uitgave 3/2012

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 3/2012

De kwaliteit van arbocuratief samenwerken Een conceptuele verkenning

Tijdschrift:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde > Uitgave 3/2012
Auteurs:
Dr. H. N. Plomp, Msc. A. Wisse
Belangrijke opmerkingen
socioloog/epidemioloog
gezondheidswetenschapper

SAMENVATTING

Dit onderzoek gaat over de kwaliteit van arbocuratieve samenwerking (ACS) vanuit werknemersperspectief. Nagegaan is hoe patiëntende ideale samenwerking tussen behandelaar (huisarts, specialist) en bedrijfsarts zien. Met behulp van concept mapping is een verkennend onderzoek uitgevoerd met patiënten (n=14) die ten minste 6 maanden in de voorafgaande 2 jaar hebben verzuimd. Er zijn 25 kwaliteiten genoemd die in de clusteranalyse zijn ondergebracht in zes clusters die gezamenlijk de ‘kwaliteit van ACS’ vormen. (1) respect voor de patiënt, (2) erkenning van de regie door de patiënt, (3) effectieve communicatie tussen de drie partijen, (4) professionele en functionele opstelling van de bedrijfsarts en behandelaar, (5) controleerbaarheid, en (6) richtlijnen. ACS is niet alleen maar een logistieke stap in het kader van een optimaal re-integratiezorgpad, maar een delicate activiteit waarbij veel voorzorgen nodig zijn om het vertrouwen van werknemers te winnen. Voor een effectieve ACS is het nodig aandacht te geven aan het proces en de regierol van de patiënt.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde

TBV is het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. Kiest u voor TBV, dan blijft u op de hoogte van wetenschappelijke onderzoeken, praktijkonderzoeken, opinies, boekbesprekingen en nieuws van de vereniging.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2012

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 3/2012 Naar de uitgave