Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-12-2014 | Onderzoek | Uitgave 10/2014

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 10/2014

De beleving van werken als musicus met een blessure

Tijdschrift:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde > Uitgave 10/2014
Auteur:
Christine Guptill
Belangrijke opmerkingen
C. Guptill is Assistant Professor, Don Wright Faculty of Music, University of Western Ontario, London, Ontario, Canada. Post-doctoral Fellow, School of Rehabilitation Science, McMaster University, Hamilton, Ontario, Canada. Hand & Upper Limb Clinical Research Lab, St. Joseph’s Healthcare London, Ontario, Canada.
Reprinted from Guptill C. The lived experience of working as a musician with an injury. Work 2011; 40: 269-280 with permission from IOS Press and the author.
Literatuur is op aanvraag verkrijgbaar bij de redactie, tbvredactie@bsl.nl.

Samenvatting

Doel:

Uit onderzoek en in de klinische praktijk blijkt dat musici risico lopen op blessures veroorzaakt door het spelen. Dit artikel verkent de bevindingen uit een kwalitatief onderzoek naar de beleving van professionele musici-instrumentalisten met blessures gerelateerd aan het bespelen van het instrument. In de medische literatuur inzake de podiumkunsten ontbrak deze kennis vooralsnog.

Methodologie:

Voor het onderzoek is gebruikgemaakt van een fenomenologische methodologie beïnvloed door Van Manen. Deze methodologie onderzoekt de beleving van beroepsmusici met aan het spelen gerelateerde blessures.

Deelnemers en Methoden:

Tien beroepsmusici in Ontario, Canada, zijn geïnterviewd over hun ervaringen als musicus met spelgerelateerde blessures. Met zes van deze mensen is een focusgroep gevormd. De voorlopige bevindingen uit de interviews zijn gepresenteerd aan deze focusgroep.

Resultaten:

Uit de bevindingen blijkt een noodzaak tot onderricht over risico en preventie van blessures. Dit onderricht zou gegeven kunnen worden door professionals in de gezondheidszorg en door muziekdocenten.

Conclusies:

De ‘tactvolle’ (Van Manen) levering van zorg voor deze belangrijke en kwetsbare populatie zou onderdeel moeten uitmaken van de praktijkbeoefening en de scholing van professionals in de gezondheidszorg.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde

TBV is het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. Kiest u voor TBV, dan blijft u op de hoogte van wetenschappelijke onderzoeken, praktijkonderzoeken, opinies, boekbesprekingen en nieuws van de vereniging.

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 10/2014

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 10/2014 Naar de uitgave

Klinische arbeidsgeneeskunde

Fiddler’s neck