Skip to main content
Top

2019 | OriginalPaper | Hoofdstuk

14. Conclusies en uitdagingen

Auteur : dr. R. C. van Geuns

Gepubliceerd in: Hulp bij armoede

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

In het laatste hoofdstuk van dit boek brengen we de uitkomsten samen van een deel van de onderzoeken die het lectoraat Armoede Interventies van de Hogeschool van Amsterdam gedurende de eerste zes jaar uitvoerde. De lessen die we trekken hebben in de eerst plaats betrekking op de mensen die in armoede leven en met schulden te maken hebben. Duidelijk wordt dat veel van de betrokkenen op dit moment te laat hulp zoeken, vooral omdat ze hun eigen problemen onderschatten en hun eigen oplossingsvermogen overschatten. Daarnaast spelen schaamte en het ingewikkelde systeem, ook van de hulpverlening, een belangrijke rol. We laten verder zien, dat professionals die deze mensen proberen bij te staan hun werk weliswaar met overgave doen, maar tegelijkertijd vaak de inhoudelijke kennis en methodische vaardigheden ontberen om het werk echt effectief te doen. Ten slotte zien we dat de hulpverleningsorganisaties veel kunnen verbeteren aan de randvoorwaarden waarbinnen professionals werken en burgers hulp krijgen. Maar ook wanneer op deze terreinen vooruitgang wordt geboekt, zijn bredere en meer omvattende systeemveranderingen noodzakelijk, willen armoede en schuldenproblematiek fundamenteel verminderen.
Literatuur
go back to reference Geuns, R. van (2013). Every picture tells a story. Armoede: Een gedifferentieerd verschijnsel. Amsterdam: University Press. Geuns, R. van (2013). Every picture tells a story. Armoede: Een gedifferentieerd verschijnsel. Amsterdam: University Press.
go back to reference Geuns, R. van, Jungmann, N., & Weerd, M. de (2011). Klantprofielen voor schuldhulpverlening. Amsterdam: Regioplan. Geuns, R. van, Jungmann, N., & Weerd, M. de (2011). Klantprofielen voor schuldhulpverlening. Amsterdam: Regioplan.
go back to reference Greef, M. H. G. D. (1992). Het oplossen van problematische schuldsituaties. Een analyse van de invloed van hulpverlening, interorganisationele samenwerking en huishoudkenmerken op de effectiviteit van schuldregelingen. Groningen (rijksuniversiteit Groningen). Greef, M. H. G. D. (1992). Het oplossen van problematische schuldsituaties. Een analyse van de invloed van hulpverlening, interorganisationele samenwerking en huishoudkenmerken op de effectiviteit van schuldregelingen. Groningen (rijksuniversiteit Groningen).
go back to reference Mullainathan, S., & Shafir, E. (2013). Schaarste. Hoe gebrek aan tijd en geld ons gedrag bepalen. Amsterdam: Maven Publishing. Mullainathan, S., & Shafir, E. (2013). Schaarste. Hoe gebrek aan tijd en geld ons gedrag bepalen. Amsterdam: Maven Publishing.
Metagegevens
Titel
Conclusies en uitdagingen
Auteur
dr. R. C. van Geuns
Copyright
2019
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2200-8_14