Gepubliceerd in:
2012 | OriginalPaper | Hoofdstuk
Coeliakie bij kinderen
(augustus 2009)
Auteur : F. van Klinken
Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum
Abstract
Mensen die aan coeliakie lijden hebben een intolerantie voor gluten en moeten een glutenvrij dieet volgen. Het is niet precies bekend hoe coeliakie ontstaat, maar het is wel duidelijk dat genetische en omgevingsfactoren een rol spelen. De ziekte komt in Nederland voor bij ten minste één op de honderdvijftig personen, al zijn er nog altijd veel niet-herkende gevallen. De klinische verschijningsvorm van coeliakie is in de loop der tijd veranderd en wordt nu vaker als monosymptomatische of atypische verschijningsvorm gezien. In dit hoofdstuk wordt besproken wat de verschijnselen van de ziekte zijn en waardoor die veroorzaakt worden. De diagnose wordt gesteld op basis van een biopt uit de dunne darm. De behandeling bestaat uit een levenslang glutenvrij dieet. Dit is niet eenvoudig omdat veel producten verborgen gluten bevatten en omdat er contaminatie met gluten kan optreden. De diëtist begeleidt en motiveert de patiënt en geeft informatie over glutenvrije producten. Ook de Nederlandse Coeliakie Vereniging en het Diëtisten Info Netwerk Coeliakie (DINC) kunnen hierbij een rol spelen.