Skip to main content
main-content

Chronische pijn: nieuwe inzichten, betere aanpak

Chronische pijn komt veel voor. Van alle volwassenen heeft 20% op dit moment last van chronische pijn. Pijn is de meest voorkomende reden waarom mensen hun huisarts of fysiotherapeut bezoeken. Die kan vaak adequaat behandelen of adviseren, maar niet altijd.
Vaak volgt een langdurige en frustrerende zoektocht naar adequate zorg bij meerdere specialisten.

Bij veel mensen spelen psychische en maatschappelijke problemen een steeds grotere bij een aanvankelijk goed lichamelijk verklaarbaar pijnbeeld. Deze mensen komen dan in een vicieuze cirkel terecht. Ze gaan zich steeds slechter voelen, waardoor ze stress ontwikkelen, ze gaan soms een andere houding aannemen, waardoor de pijn juist verergert, gaan hun activiteitenpatroon aanpassen, enzovoort.

De fysiotherapeut kan een belangrijke rol hebben bij de behandeling van chronische pijn. Hij kan patiënten adviseren en begeleiden bij het herkennen van lichamelijke signalen die de pijn verergeren of in stand houden, bij het zoeken naar een balans om zo goed mogelijk lichamelijk te functioneren en te bewegen . Hij kan helpen bij het verminderen van de overgevoeligheid voor pijnprikkels.

In de uitzending geven twee experts vanuit een eigen invalshoek praktische adviezen en antwoord op vragen over chronische pijn, zoals:

  • Wat zijn traditionele denkwijzen en aanpakken van chronische pijn?
  • Welke van deze werken, en welke niet?
  • Hoe hebben de verschillende aanpakken zich ontwikkeld?
  • Wat zien we voor ontwikkelingen in de toekomst?

Sprekers
Dr. Ben van Cranenburgh
Dr. Frits Winter 

Kosten
Gratis te bekijken via een abonnement op BSL Fysiotherapeut Totaal.

Neem een abonnement op BSL Fysiotherapeut Totaal

Of koop de losse module

Beeldrechten