Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Kind & Adolescent Praktijk 2/2011

01-06-2011 | CURIOSA

BREINBREKER

Auteur: Constance Dolman

Gepubliceerd in: Kind & Adolescent Praktijk | Uitgave 2/2011

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Extract

Stel: Bewoners van de exoplaneet GJ 1214b landen op aarde. Door een klein ongelukje na miscommunicatie met Hans Hillen zijn alle levensvormen op aarde helaas verdampt. Wat zullen die aliens wel niet denken? Eerst zijn ze diep teleurgesteld: alweer geen leven gevonden op een andere planeet. Toch nog maar eens goed zoeken. Niets. Dan stuiten ze op de bestsellerlijst van Bol.com. De aliens veren op. Ze hebben iets gevonden van groot wetenschappelijk belang. Opgewonden wapperen ze met hun duizenden tentakeltjes. Het is ook niet niks wat ze daar aantreffen: Het maakbare brein, het bizarre brein, het spirituele brein, het spiegelende brein, het emotionele brein, het liefdevolle brein. De breinmachine, op reis door je brein! Een zeepaardje in je hoofd! De aliens leven weer helemaal op en blij verrast zoeken ze verder. Daar moeten ze meer van weten, van dat noodlottig verdwenen Breinvolk. En zij vinden meer, veel meer. Het werkende brein (kennelijk een ijverig volkje), Kijk in je brein (transparantie of neiging tot introspectie?), Stoffen die het brein activeren (voedingsadviezen). Ook onthullende informatie die opvoeding en gezinsverhoudingen betreft, zoals: Breinen die de baas zijn. Rekening houden met instabiele puberbreinen. Babyhersenen die floreren bij kalme en georganiseerde hersens van hun ouders. Dat synchroniseert namelijk beter. Breinen met jonkies! Enig! Wat buitengewoon spijtig nu toch van die evaporerende neutronenwolk… …
Literatuur
go back to reference Roald Dahl, William and Mary. In: Kiss Kiss. London: Penguin fiction; 1959. Roald Dahl, William and Mary. In: Kiss Kiss. London: Penguin fiction; 1959.
go back to reference Harald Merckelbach, Edelachtbare, de vrije wil bestaat niet. Ik heb dit meisje vermoord en verkracht. Het was het zwakke paralimbische stelsel in mijn brein. In: NRC Handelsblad van 26 maart 2011. Harald Merckelbach, Edelachtbare, de vrije wil bestaat niet. Ik heb dit meisje vermoord en verkracht. Het was het zwakke paralimbische stelsel in mijn brein. In: NRC Handelsblad van 26 maart 2011.
Metagegevens
Titel
BREINBREKER
Auteur
Constance Dolman
Publicatiedatum
01-06-2011
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Kind & Adolescent Praktijk / Uitgave 2/2011
Print ISSN: 1571-4136
Elektronisch ISSN: 1875-7065
DOI
https://doi.org/10.1007/s12454-011-0015-0

Andere artikelen Uitgave 2/2011

Kind & Adolescent Praktijk 2/2011 Naar de uitgave

Psychobellettrie

HET KIND IN ONS

TEN GELEIDE

LICHAM EN GEST

ALS JE ’T MIJ VRAGT

DAAN, INMIDDELS 32 JAR

GEZIEN EN GELEZEN

GEZIEN EN GELEZEN