Skip to main content
main-content
Top

19-02-2014 | Nieuws

Botoxende tandarts

Auteur: Marijke Simons

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Tandartsen die niet alleen gaatjes maar ook kraaienpootjes vullen... Wereldwijd wordt inmiddels de helft van alle botox- en fillerbehandelingen door tandartsen uitgevoerd. Ook in Nederland worden cursussen gegeven om tandartsen de techniek van 'cosmetische injectables' bij te brengen.

Cosmetisch arts Tom van Eijk: "Tandartsen zijn misschien niet opgeleid als arts, maar ze begrijpen het materiaal. Bovendien zijn ze technisch vaardig en kunnen ze goed injecteren. De deelnemers aan mijn cursus leren meer dan wat cosmetische artsen doorgaans in hun basisopleiding krijgen." Van Eijk is een van de docenten van Implacademy, een tandheelkundig opleidingsinstituut dat sinds 2011 een driedaagse cursus Esthetiek rondom de mond aanbiedt. Hij kent, naar eigen zeggen, geen tandartsen die slecht botox spuiten, maar wel enkele slechte cosmetische artsen.

Michel Cromheecke, medisch directeur van Bergman Clinics, is een andere mening toegedaan: "Tandartsen geven weliswaar veertig jaar lang dezelfde verdovingen, maar dat is niet te vergelijken met 'injectables' die elke keer weer anders zijn. Kennis van gelaatstechniek is een voorwaarde om de juiste rimpelbehandeling te kiezen. Een kaakchirurg heeft die kennis wellicht, maar een tandarts niet." De tandarts zou volgens hem daarom een officiële driejarige opleiding tot cosmetisch arts moeten volgen in plaats van een driedaagse cursus mondesthetiek. 

Tandenknarsen

Woordvoerder Dianne Paarhuis van de NMT staat niet negatief tegenover 'injectables', mits die gegeven worden door een tandarts die er een geaccrediteerde cursus of opleiding voor gevolgd heeft en de behandeling de kwaliteit van de tandheelkunde ten goede komt: "Botox in de kauwspieren kan bijvoorbeeld tandenknarsen verminderen." Het vullen van gezichtsrimpels is een ander verhaal en zou volgens Paarhuis niet 'zomaar' door een tandarts uitgevoerd moeten worden.   

Medisch en cosmetisch

Er zijn verschillende redenen waarom tandartsen, kaakchirurgen of implantologen zich de basistechniek van rimpelvullen willen eigen maken. Bijvoorbeeld om iemand te kunnen helpen die door een ongeluk in de tandartsstoel is beland en bij wie zowel iets aan het gebit als aan de mond of de lip gedaan moet worden. Of wanneer er, bijvoorbeeld door extraheren, veranderingen in de stand van de mond(hoeken) optreedt, waardoor door vochtophoping kleine wondjes ontstaan. Botox en filler kunnen hier soelaas bieden. Ook de eerder genoemde botoxinspuiting om de kauwspieren te verslappen om zodoende tandenknarsen te verminderen, is in wezen een medisch verantwoorde behandeling.

Bron: Volkskrant Magazine

Gerelateerd

Het botox-debat, dr. Frank Heynick, Tandartspraktijk 6-2014

Cosmetische geneeskundigen tegen botoxbehandeling door tandarts, nieuwsbericht 2-2014

Chronische pijn na extractie, Drs. J.M. Kreijns, Tandartspraktijk 3-2014 

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.