Skip to main content
Top

2009 | hbo | Boek

Bewegingsleer

Deel III De romp en de wervelkolom

Auteur: I.A. Kapandji

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

insite
ZOEKEN

Over dit boek

Voor het kunnen begrijpen van de afwijkingen van het bewegingsapparaat is een diepgaande kennis van de bewegingsleer noodzakelijk. Kapandji heeft met zijn Physiologie articulaire een grote reputatie verworven op het gebied van de bewegingsleer. 

In deze nieuwe editie - met een compleet herziene lay-out – toont de auteur op zeer instructieve wijze de bouw en werking van de gewrichten: een ideale functioneel-anatomische presentatie. Ingewikkelde bewegingen worden geanalyseerd aan de hand van eenvoudige mechanische modellen. Het commentaar is kort; de kwaliteit, de duidelijkheid en de eenvoud van de tekeningen en de schema’s zijn zodanig, dat ze zonder enige verbale verklaring begrepen kunnen worden. De boeken passen hiermee nog prima in het moderne (para)medische onderwijs. 

De serie is opgebouwd uit drie delen: de bovenste extremiteit, de onderste extremiteit en de romp.De boeken passen hiermee nog prima in het moderne (para)medische onderwijs. De serie is opgebouwd uit drie delen: de bovenste extremiteit, de onderste extremiteit en de romp.

Inhoudsopgave

Voorwerk
1. De wervelkolom als geheel
Samenvatting
De wervelkolom, de as van het lichaam, moet aan twee mechanisch tegengestelde eisen voldoen: hij moet stijf én buigzaam zijn.
I.A. Kapandji
2. De bekkengordel en de sacro-iliacale gewrichten
Samenvatting
De bekkengordel vormt de basis van de romp. Hij ondersteunt de buik en brengt de verbinding tussen de onderste extremiteiten en de wervelkolom tot stand. Het is een gesloten osteo-articulaire ring, samengesteld uit drie beenstukken en drie gewrichten.
I.A. Kapandji
3. De lumbale wervelkolom
Samenvatting
Op een voor-achterwaartse röntgenfoto (figuur 3.1) loopt de lumbale wervelkolom recht en ligt hij symmetrisch ten opzichte van de mediaanlijn (m).
I.A. Kapandji
4. De thoracale wervelkolom en de ademhaling
Samenvatting
Een thoracale wervel (figuur 4.1) bestaat uit dezelfde delen als een lumbale wervel. Er zijn echter belangrijke morfologische en functionele verschillen.
I.A. Kapandji
5. De cervicale wervelkolom
Samenvatting
Aan de cervicale wervelkolom zijn twee anatomisch en functioneel verschillende delen te onderscheiden (figuur 5.1).
I.A. Kapandji
Nawerk
Meer informatie
Titel
Bewegingsleer
Auteur
I.A. Kapandji
Copyright
2009
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-313-7299-7
Print ISBN
978-90-313-6180-9
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-7299-7