Skip to main content
Top

05-02-2014 | Nieuws

Beweegprogramma’s ouderen te veel los van dagelijks leven

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Beweging zou wel eens de truc kunnen zijn om ouderdomskwalen te vertragen. Daarvoor is steeds meer evidence, bepleiten Ard Schenk en Erik Scherder tijdens de web-tv-uitzending ‘De zin en onzin van beweegprogramma’s voor ouderen’. Maar hoe kunnen we diezelfde ouderen aan het bewegen houden?

Uit het promotieonderzoek van Erwin Tak, als gezondheidspsycholoog werkzaam bij TNO, bleek dat een groot deel van de ouderen uitvalt zodra het beweegprogramma stopt. “De grootste uitdaging is om ouderen aan het bewegen te houden.” Daarvoor zouden oefeningen in de dagelijkse praktijk moeten worden geïntegreerd. Tak: “Voor mijn onderzoek volgde ik hoe ouderen instromen, deelnemen en blijven deelnemen aan beweegprogramma’s die specifiek voor hen ontwikkeld zijn.” Vervolgens bleek dat 30 procent van de ouderen helemaal niet aan het beweegprogramma begon, gewoon omdat de tijd en plaats hun niet uitkwam. Nog eens 15 procent van de ouderen valt gedurende het programma uit. En dan komt het: slechts 25 procent van de ouderen gaat na afloop van het beweegprogramma door met trainen. Van de deelnemende ouderen stopt dus 75 procent tijdens of na afloop van het programma.

 

Flexibiliteit en klik
De promovendus zegt dat organisaties het programma meer op de wensen van de deelnemers moeten aanpassen. Programma’s moeten daartoe flexibeler worden waar het gaat om tijd, plaats en trainer – een ‘klik’ met de trainer is van belang. Maar ook moet de organisator zich beter op de hoogte stellen van de ervaren kwaliteit van de training. “Vraag wat mensen ervan vinden! Want je moet de les toesnijden op de wensen en mogelijkheden van ouderen zelf.” Dat betekent ook dat het niveau van de training flexibel moet zijn zodat iedereen op zijn eigen niveau deel kan nemen. Pijn is bijvoorbeeld een van de aspecten waar expliciet op moet worden gelet. Dit alles gebeurt nu nog onvoldoende”, aldus Tak.

 

Dagelijkse context
Tak pleit naar aanleiding van zijn bevinden voor een heel nieuwe kijk op beweegprogramma’s. Hij vindt dat zorgaanbieders ouderen meer moeten stimuleren om te bewegen in de dagelijkse context. “Nu is bewegen een aparte activiteit, terwijl het beter is om mensen oefeningen te laten integreren in de dagelijkse activiteiten die ze toch al moeten doen, zoals traplopen, fietsen of tuinieren. Dat is een effectievere strategie dan wanneer je iets neerzet waarvoor mensen moeten reizen en zich moeten interesseren.”

 

Speeltoestellen
Tak gelooft daarom slechts met mate in de heilzaamheid van ‘speeltoestellen’. Een deel van de zorgorganisaties investeert tegenwoordig in die toestellen voor ouderen, waarop ze oefeningen kunnen doen. Tak: “Er wordt vaak veel geïnvesteerd in de aanschaf, maar te weinig in de begeleiding, ondersteuning en instructie bij het gebruik. Na het neerzetten van een toestel moeten de ouderen worden begeleid in sessies. Zo kunnen mensen ook variaties op oefeningen leren.”

  

Bron: FysioActueel.nl

 

Tip

Volg op 12 februari de web-tv-uitzending De zin en onzin van beweegprogramma’s voor ouderen met prof. Erik Scherder en Ard Schenk. Deze web-tv is onderdeel van het BSL Fysiotherapeut Totaal-abonnement en is voor (proef)abonnees gratis te volgen. U kunt de uitzending ook buiten het abonnement bekijken. De kosten hiervoor zijn € 90,-.

 

Meer artikelen over fysiotherapie: Algemeen of Geriatriefysiotherapie.

Auteur(s): Daan Marselis

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.