Skip to main content
main-content
Top

07-04-2014 | Nieuws

Beweegstimulerings-programma niet beter voor kind met cerebrale parese

Kinderen met een cerebrale parese bewegen vaak minder en zijn ook minder fit dan kinderen zonder beperkingen. Het is bovendien lastiger om ze tot activiteit te blijven motiveren, zeker als de kinderen wat ouder worden. Een beweegprogramma kwam niet goed uit de eerste test, maar is wel een belofte voor de toekomst.

Dat blijkt althans uit het onderzoek Physical Activity in Children with Spastic Cerebral Palsy waarop Leontien van Wely promoveerde aan het VU medisch centrum. Zij deed een vergelijkende studie naar reguliere kinderfysiotherapie en een speciaal ontworpen beweegprogramma. De groep die deelnam aan het nieuwe programma kreeg coaching en fysiotherapie aan huis en nam ook deel aan een vier maanden durende fitnesstraining in een groep.

 

 

Het blijkt dat het beweegprogramma nauwelijks beter scoort op lichamelijke activiteit, capaciteit van bewegen, fysieke fitheid, vermoeidheid en de attitude ten opzichte van sport. Het beweegprogramma scoorde niet beter direct na afloop en ook niet zes maanden daarna tijdens een follow-uponderzoek.

 

De sociale participatie in de thuissituatie, gemeten aan een verbeterde uitvoering van activiteiten in en om het huis was wel beter. Althans: dat verschil was te zien tijdens de follow-up, maar niet direct aan het einde van het beweegprogramma.

 

De promovenda heeft echter goede hoop dat het programma op de lange termijn wel resultaten boekt. Dat er tijdens haar onderzoek geen significante verschillen te zien waren met de reguliere therapie, wijt ze aan de deelnemende gezinnen. Die hadden veel interesse in bewegen. Ook duurde het programma mogelijk te kort om echt een verandering in het gedrag te bewerkstelligen.

 

Bron: FysioActueel.nl

 

Tip

Lees meer over kinderen met cerebrale parese in:

 

 

Voor fysiotherapeuten met een abonnement op BSL Fysiotherapeut Totaal (150 euro per jaar) zijn deze boeken mét nog 83 andere boeken digitaal beschikbaar. Het abonnement biedt daarnaast nog veel meer voordelen, zoals toegang tot geaccrediteerde web-tv-uitzendingen, e-learnings en een gratis congres.

 

Meer artikelen over Algemeen, Kinderfysiotherapie of Sportfysiotherapie.

Auteur(s): Daan Marselis Beeld: iStock

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.