Skip to main content
main-content
Top

13-08-2020 | Nieuws

Beter een iets zwaardere hardloopschoen dan een lichte voor het voorkomen van blessures

Het dragen van lichte hardloopschoenen kan tijdens de remfase van de loopcyclus resulteren in een overmatige activering van de gastrocnemius lateralis. Dit kan de incidentie van spierblessures verhogen, zo blijkt uit recent onderzoek.

In het onderzoek werd gekeken naar de effecten van schoenen met verschillende gewichten op de individuele spierbijdragen van de kuit tijdens een hardloopcyclus. Twintig mannelijke hardlopers renden op een krachtplatform met schoenen van vier verschillende gewichten (175 g, 255 g, 335 g en 415 g). De studie evalueerde de spierkrachten van de onderste ledematen van hardlopers onder de vier verschillende schoengewichten met behulp van een musculoskeletaal modelleringssysteem.

In het onderzoek werden significante verschillen gevonden voor de spierbijdragen van de laterale gastrocnemius- in de remfase bij de verschillende schoengewichten. Dat kan erop wijzen dat verschillende schoengewichten de spieractivatie tijdens de remfase kunnen veranderen.

De post-hoc-vergelijkingen lieten zien dat de laterale krachtbijdragen van de gastrocnemius-spier tijdens de remfase groter waren in de schoenconditie van 175 g dan in de schoenconditie van 415 g. De toenemende spieractiviteit leidt tot een toenemende belasting van die spier, en een toenemende belasting kan letsel veroorzaken aan de achillespees, die zeer kwetsbaar is voor herhaalde overbelasting tijdens hardloopactiviteiten. Daarom kan het dragen van een lichte schoen die resulteert in overmatige activering van de gastrocnemius lateralis tijdens de remfase de incidentie van spierblessures verhogen. Er waren geen andere significante verschillen in andere spierbijdragen gedurende de loopcyclus.

Wilt u het volledige artikel lezen?

Wang, I., Chen, Y., Zhang, K. et al. Effects of the weight of shoes on calf muscle simulation. J Foot Ankle Res 13, 47 (2020). https://doi.org/10.1186/s13047-020-00415-x


Onze productaanbevelingen

Podosophia

Podosophia stelt zich ten doel de beroepsgroep van podotherapeuten te voorzien van informatie die nodig is voor het inhoudelijk uitoefenen van het vak en het voeren van de praktijk. Daarbij is ook rui ...

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Beeldrechten