Skip to main content
Top

2024 | OriginalPaper | Hoofdstuk

12. Beroerd na het eten van vis/scombroïde (histamine-)intoxicatie

Auteurs : Rosanne Janse, Leo van der Meer

Gepubliceerd in: Kleine Kwalen in de huisartsenpraktijk

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Kernpunten

  • Een histamine-intoxicatie komt het meest voor na het eten van vissen behorend tot de Scombridae, waaronder tonijn, makreel en bonito,
  • Het beeld lijkt op een allergie of vergiftiging, maar is het niet. Het is een lichamelijke reactie op een hoge hoeveelheid exogeen histamine uit de vis.
  • In de meeste gevallen is er sprake van milde symptomen die over het algemeen vanzelf binnen 24 uur verdwijnen.
  • Wanneer voor behandeling wordt gekozen is een antihistaminicum eerste keus.
Literatuur
2.
go back to reference Colombo FM, Cattaneo P, Confalonieri E, Bernardi C. Histamine food poisonings: a systematic review and meta-analysis. Crit Rev Food Sci Nutr. 2018;58(7):1131–51.CrossRefPubMed Colombo FM, Cattaneo P, Confalonieri E, Bernardi C. Histamine food poisonings: a systematic review and meta-analysis. Crit Rev Food Sci Nutr. 2018;58(7):1131–51.CrossRefPubMed
3.
go back to reference Feng C, Teuber S, Gershwin ME. Histamine (Scombroid) Fish poisoning: a comprehen→sive review. Clin Rev Allergy Immunol. 2016;50(1):64–9.CrossRefPubMed Feng C, Teuber S, Gershwin ME. Histamine (Scombroid) Fish poisoning: a comprehen→sive review. Clin Rev Allergy Immunol. 2016;50(1):64–9.CrossRefPubMed
4.
5.
go back to reference Friesema I, Slegers-Fitz-James I, Wit B, Boxman I, Franz E. Registratie voedselgerelateerde uitbraken in Nederland, 2021. Records of food-related outbreaks in the Netherlands, 2021. Bilthoven: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM); 2022. Friesema I, Slegers-Fitz-James I, Wit B, Boxman I, Franz E. Registratie voedselgerelateerde uitbraken in Nederland, 2021. Records of food-related outbreaks in the Netherlands, 2021. Bilthoven: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM); 2022.
7.
go back to reference Haverkort MAD, Speelman P. Een gepeperde vismaaltijd. Ziektegeschiedenis van scombroïde-intoxicatie na het eten van tonijn. Tijdschrift voor Infectieziekten 2006;1(1):32–5. Haverkort MAD, Speelman P. Een gepeperde vismaaltijd. Ziektegeschiedenis van scombroïde-intoxicatie na het eten van tonijn. Tijdschrift voor Infectieziekten 2006;1(1):32–5.
8.
go back to reference Van Dijken GD, Uijttewaal PH, Logtenberg SJJ, Sankatsing SUC. Scombroïde-intoxicatie onder ziekenhuispersoneel. Ned Tijdschr Geneeskd. 2020;164:D4444.PubMed Van Dijken GD, Uijttewaal PH, Logtenberg SJJ, Sankatsing SUC. Scombroïde-intoxicatie onder ziekenhuispersoneel. Ned Tijdschr Geneeskd. 2020;164:D4444.PubMed
9.
go back to reference Schornagel IJ, Ten Kate RW. Scombroïde-intoxicatie na het eten van tonijn. Ned Tijdschr Geneeskd. 2001;145(52):2539–41.PubMed Schornagel IJ, Ten Kate RW. Scombroïde-intoxicatie na het eten van tonijn. Ned Tijdschr Geneeskd. 2001;145(52):2539–41.PubMed
10.
go back to reference Morroy G, Ooms D, Jansen HJ, Dijkstra J, Van Drunen-Kamp KJ, Batstra-Blokpoel J. Ziek door Vis. Meld Voedseluitbraken bij de GGD. Ned Tijdschr Geneeskd. 2018;162:D2155. Morroy G, Ooms D, Jansen HJ, Dijkstra J, Van Drunen-Kamp KJ, Batstra-Blokpoel J. Ziek door Vis. Meld Voedseluitbraken bij de GGD. Ned Tijdschr Geneeskd. 2018;162:D2155.
Metagegevens
Titel
Beroerd na het eten van vis/scombroïde (histamine-)intoxicatie
Auteurs
Rosanne Janse
Leo van der Meer
Copyright
2024
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2962-5_12