Skip to main content
Top

08-09-2011 | Nieuws

Baby's kunnen met minder pneumokokkenprikken toe

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

In een Italiaans ziekenhuis krijgen verpleegkundigen 3.000 euro per jaar als zij hun handen goed wassen. Op die manier hoopt de kliniek infecties bij te vroeg geboren baby's tegen te gaan.

Sinds 2006 krijgen alle baby’s via het Rijksvaccinatieprogramma tijdens hun eerste levensjaar vier prikken met een vaccin dat beschermt tegen pneumokokken aangeboden. Dit vermindert dankzij groepsimmuniteit niet alleen het aantal ernstige pneumokokkeninfecties bij gevaccineerde baby’s maar ook bij ongevaccineerde mensen.

Na vaccinatie dragen gevaccineerde baby’s minder vaak pneumokokken bij zich in de neus-keelholte. Hierdoor worden ze er zelf niet ziek van én vindt er minder verspreiding naar andere mensen plaats. Pneumokokken kunnen bij kinderen hersenvliesontsteking, longontsteking en middenoorontsteking veroorzaken. Behalve jonge kinderen worden vooral ouderen en mensen met een afweerstoornis ziek van pneumokokken.

Van Gils en collega’s onderzochten in het MINOES-onderzoek bij duizend baby’s of een vaccinatieschema met twee of drie prikken met het 7-waardige pneumokokkenvaccin voldoende het dragerschap verminderde. Ook onderzochten ze of er voldoende afweerstoffen in het bloed worden aangemaakt. Eén groep kreeg drie vaccinaties, één groep slechts twee; en een derde groep kreeg de vaccinatie pas na afloop van het onderzoek als ze twee jaar waren geworden.

Het blijkt dat drie of zelfs slechts twee prikken de zeven pneumokokkentypen waartegen werd gevaccineerd sterk terugdringen. In de groep gevaccineerde kinderen daalt het voorkomen van de bacterie in de neus-keelholte met zestig procent. Ook trad er een goede afweerreactie op.

“Ons onderzoek laat zien dat een schema met drie in plaats van vier prikken nu echt voldoende is om de pneumokok te bestrijden”, concludeert Van Gils. “Dat scheelt een prik voor de kinderen. Daarnaast scheelt het ook enkele miljoenen euro’s per jaar.”

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.