Skip to main content
Top

14-11-2013 | Nieuws

Amper evidence voor dry needling bij lage rugpijn

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Lage rugpijn is een van de meest voorkomende klachten in de fysiotherapiepraktijk. De ene patiënt is daarbij de andere niet en dus moet de therapeut kiezen uit de beschikbare behandelingen. Voor het inzetten van dry needling is echter amper bewijs. Dat bleek tijdens de web-tv uitzending over lage rugpijn van 4 november. Tijdens de uitzending gingen prof. dr. Bart Koes van het ErasmusMC en prof. dr. Maurits van Tulder van EMGO+ en de VU in op de laatste ontwikkelingen omtrent lage rugpijn.

Foto: miket - Fotolia

Beiden schreven onlangs ook de tweede druk van het boek Evidence-Based handelen bij lage rugpijn. Volgens de auteurs is de zoektocht naar subgroepen op dit moment de belangrijkste ontwikkeling bij de behandeling van lage rugpijn. Fysiotherapeuten zien in de dagelijkse praktijk al lang dat de ene patiënt met lage rugklachten de andere niet is. Wetenschappelijk lukt het echter nog niet om patiënten betrouwbaar in subgroepen in te delen, aldus Koes.

Grote groep 

Waar nog niet zo lang geleden werd gedacht dat er een hele grote groep mensen is met aspecifieke rugpijn, is nu duidelijk dat die mensen allemaal andersoortige klachten hebben. Dat inzicht heeft gevolgen voor de werkwijze van fysiotherapeuten. Die moeten bij patiënten een behandeling op maat bieden.

Bekijk de hele web-tv uitzending lage rugpijn hier

Auteur(s): Daan Marselis

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.