Skip to main content
main-content
Top

11-03-2014 | Nieuws

Alzheimer dodelijker dan gedacht

De ziekte van Alzheimer is een stuk dodelijker dan tot nu toe werd gedacht. Dat concluderen Amerikaanse onderzoekers. Vaak wordt het overlijden van iemand met de ziekte van Alzheimer niet toegeschreven aan de ziekte, maar aan een onderliggende doodsoorzaak, zoals bijvoorbeeld longontsteking.

 

Als dit goed zou worden bijgehouden dan zou Alzheimer in Amerika in de top 3 van doodsoorzaken komen, na kanker en hart- en vaatziekten. Volgens onderzoeker Bryan James van het Rush University Medical Center in Chicago staat er nu vaak de verkeerde doodsoorzaak op de overlijdensakte van mensen die zijn overleden door Alzheimer.

 

Voor het onderzoek volgden de wetenschappers 2.566 mensen van 65 jaar en ouder. Jaarlijks werden ze getest op dementie. Na ongeveer acht jaar overleden 1.090 van de deelnemers, 559 ontwikkelden de ziekte van Alzheimer. Het sterftecijfer onder de deelnemers tussen de 75 en 84 jaar was vier keer hoger na de diagnose van de ziekte van Alzheimer. En bijna drie keer hoger bij mensen ouder dan 85 jaar. Jaarlijks sterven 83.494 Amerikanen aan de ziekte van Alzheimer. Volgens de onderzoekers ligt dit aantal zes keer hoger en sterven er 503.400 Amerikanen per jaar aan de ziekte. Daarmee zou de ziekte in de top 3 van doodsoorzaken komen. De resultaten van het onderzoek ‘Contribution of Alzheimer disease to mortality in the United States’ zijn gepubliceerd in het vakblad Neurology.

 

Bron: gezondheidsnet.nl
Beeld: Fotolia

 

Tip

Lees meer over de ziekte van Alzheimer in:

Meer artikelen over fysiotherapie: Algemeen of Geriatriefysiotherapie.

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.