Skip to main content
main-content
Top

02-04-2015 | Nieuws

Onderzoek naar mogelijke problemen met injectienaalden Terumo

Het RIVM adviseert om voorlopig niet te prikken met de in opspraak geraakte injectienaalden van het merk Terumo. Behalve voor vaccinatieprogramma's, worden de naalden ook gebruikt in ziekenhuizen, klinieken en tandartspraktijken.

  

Het RIVM gaf eerder deze week het advies aan GGD's en ziekenhuizen om de naalden lopende een onderzoek niet te gebruiken. De maatregel volgt op een uitzending van Dossier EenVandaag. Experts zeiden daarin dat uit naalden van Terumo onbedoeld epoxylijm kan komen.

IGZ

Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg worden alleen de naaldtypen Neolus en K-Pack-II van Terumo onderzocht. Andere naaldtypes van de Japanse fabrikant liggen niet onder vuur. Onder meer Henry Schein heeft daarom besloten de reguliere naalden van Terumo weer aan tandartsen te gaan leveren, laat het dental depot weten. De IGZ doet momenteel onderzoek naar het mogelijk kunnen oplopen van eventuele schade. Verder maken informatie van de klokkenluider en inspectiebezoeken aan de fabriek van Terumo deel uit van het onderzoek. Bij die inspectiebezoeken werken de Belgische inspectie, de IGZ en de Duitse autoriteiten samen.De uitkomsten van dit onderzoek kunnen nog enkele weken op zich laten wachten.

 

Heeft nu nog vragen over de Terumo-naalden kunt contact zoeken met het meldpunt van de Inspectie voor de Gezondheidszorg via mailadres meldpunt@igz.nl of telefoon 088-120 5000 (lokaal tarief). Meer informatie over injectienaalden.

 

Terumo verkoopt jaarlijks 600 miljoen van de betreffende naalden, in zowel Europa als de Verenigde Staten. In Nederland gaat het om zo'n 45 miljoen stuks. (ANP)

 

Bron: Skipr.nl, Nederlands Tandartsenblad

 

Nieuwsbericht 18.04.2015 - Gebruik Terumo injectienaalden weer toegestaan

Lees meer nieuws in BSL Tandarts Totaal >>

 

Auteur(s): BSL Tandarts Totaal

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.