Skip to main content
main-content
Top

30-04-2014 | Nieuws

‘Alleen ervaren verpleegkundigen voor ouderen laten zorgen’

Het verplegen van ouderen is een complexe taak waar jonge verpleegkundigen in de regel niet geschikt voor zijn. Die verantwoordelijkheid moeten ze overlaten aan meer ervaren collega’s. Dat zegt Rudi Westendorp, hoogleraar ouderengeneeskunde in een interview in de nieuwste editie van Bijzijn XL (nr. 4, april/mei 2014).

“Jonge verpleegkundigen zijn net als jonge dokters of andere jonge mensen”, zegt Westendorp in het artikel.  ‘Die denken aan trouwen, aan kinderen krijgen, aan seks, een dikke auto, een groot salaris. Zij denken helemaal niet over oude mensen. Logisch want in jonge lichamen wervelen de oestrogenen en het testosteron. Je bent dan biologisch geprogrammeerd om afkerig te zijn van aftakeling.”

Specialistische opleiding

Volgens Westendorp moet een deel van de specialistische opleidingen worden heringericht tot een brede opleiding waarin de chronische zorg - in plaats van de acute zorg - centraal staat.

Expertise

Daarnaast zou er een een- tot tweejarige vervolgopleiding moeten komen voor verpleegkundigen die op latere leeftijd in de ouderenzorg willen gaan werken. Westendorp: “Zij hebben al bepaalde expertise opgebouwd en de professionele vaardigheden ontwikkeld die passen bij de complexe zorg voor ouderen. De puberteit is dan uitgeraasd.

Het hele artikel lezen? Klik hier voor een abonnement op Bijzijn XL

Auteur(s): Adri van Beelen

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.