Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Bijblijven 2/2004

01-02-2004 | Artikelen

Afasieafasie taal

Auteurs: Mw. M. Lindhout, mw. C. Woldman

Gepubliceerd in: Bijblijven | Uitgave 2/2004

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

De auteurs, beiden logopedist en werkzaam voor de patiëntenvereniging voor mensen met afasie, de Afasie Vereniging Nederland (avn), leggen uit wat afasie is aan de hand van de opbouw van het taalsysteem in de hersenen. Hierbij wordt met voorbeelden duidelijk gemaakt dat afasie een stoornis is op één, maar meestal op meerdere taalniveaus. De vier belangrijkste typen afasie worden beschreven. Bij elke vorm worden praktische communicatietips voor in de spreekkamer gegeven. De rol van de logopedist bij onderzoek naar en behandeling van afasie wordt belicht. Er wordt benadrukt dat het bieden van nazorg, als de revalidatiefase afgerond is, noodzakelijk is. De huisarts biedt de afaticus en zijn familie ondersteuning, evenals de patiëntenvereniging, die algemene voorlichting geeft en lotgenotencontact en zinvolle dagbesteding via afasiecentra faciliteert.
Voetnoten
1
pcad staat voor Portable Communication Aid for people with Dysphasia. De huidige naam voor pcad = TouchSpeak. De basis van TouchSpeak is een pocket-pc (met Windows CE). In deze zakcomputer is een individueel voor de gebruiker gemaakt vocabulaire opgeslagen. Door het scherm aan te raken kan de gebruiker woorden of zinnen oproepen. De boodschap kan weergegeven worden in de vorm van een symbool, tekening of foto en kan ook ten gehore worden gebracht.
 
Literatuur
go back to reference Dharmaperwira-Prins R. Logopedische behandeling van afasie. Afasie Vereniging Nederland, 1990. Dharmaperwira-Prins R. Logopedische behandeling van afasie. Afasie Vereniging Nederland, 1990.
go back to reference Blauw-van Mourik M, Koning-Haanstra M (red). Afasie, een multidisciplinaire benadering. Stichting Afasie Nederland, 1988. Blauw-van Mourik M, Koning-Haanstra M (red). Afasie, een multidisciplinaire benadering. Stichting Afasie Nederland, 1988.
go back to reference Nieuwenhuijs-van Rossum A. Afasie, de partner aan het woord. 1999. Nieuwenhuijs-van Rossum A. Afasie, de partner aan het woord. 1999.
go back to reference Puts J. Mijn tweede kans (ervaringsverhaal). Afasie Vereniging Nederland, 3e druk 2002. Puts J. Mijn tweede kans (ervaringsverhaal). Afasie Vereniging Nederland, 3e druk 2002.
go back to reference Kerkhof B van. Een hekel aan geraniums (ervaringsverhaal). Afasie Vereniging Nederland, 1e druk 2003. Kerkhof B van. Een hekel aan geraniums (ervaringsverhaal). Afasie Vereniging Nederland, 1e druk 2003.
go back to reference Smit A. Mijn derde kind (ervaringsverhaal van een partner). Afasie Vereniging Nederland, 1999. Smit A. Mijn derde kind (ervaringsverhaal van een partner). Afasie Vereniging Nederland, 1999.
go back to reference Afasieteam Kennemerland. Afasie, een wegwijzer. Stichting Afasie Nederland. 8e druk 1990. Afasieteam Kennemerland. Afasie, een wegwijzer. Stichting Afasie Nederland. 8e druk 1990.
go back to reference Afasie Vereniging Nederland. Richtlijnen voor de communicatie met mensen met afasie (voorlichtingsbrochure). Afasie Vereniging Nederland. Richtlijnen voor de communicatie met mensen met afasie (voorlichtingsbrochure).
go back to reference Verschaeve MAH. Het Gespreksboek binnen de semantische therapie, een handleiding voor logopedisten. Stichting Afasie Nederland, 2e druk 2001. Verschaeve MAH. Het Gespreksboek binnen de semantische therapie, een handleiding voor logopedisten. Stichting Afasie Nederland, 2e druk 2001.
go back to reference Afasie Vereniging Nederland. Afasie, hoe verder? Een wegwijzer voor partners, familieleden en vrienden van mensen met afasie (geheel herziene versie verwacht in januari 2004). Afasie Vereniging Nederland. Afasie, hoe verder? Een wegwijzer voor partners, familieleden en vrienden van mensen met afasie (geheel herziene versie verwacht in januari 2004).
go back to reference Voorlichtingsfilm Afasie, uitgave van de Afasie Vereniging Nederland. Videofilm, bestaande uit twee delen, die samen op één band staan. Deel i gaat over de dagelijkse werkelijkheid van de aandoening afasie en is bedoeld voor iedereen die in afasie is geïnteresseerd. Speelduur: 23 minuten. Deel ii geeft veel achtergrondinformatie over diagnostiek en behandeling van afasie en is vooral geschikt voor beroepsmatig betrokkenen en voor lesdoeleinden. Speelduur: 19 minuten. Voorlichtingsfilm Afasie, uitgave van de Afasie Vereniging Nederland. Videofilm, bestaande uit twee delen, die samen op één band staan. Deel i gaat over de dagelijkse werkelijkheid van de aandoening afasie en is bedoeld voor iedereen die in afasie is geïnteresseerd. Speelduur: 23 minuten. Deel ii geeft veel achtergrondinformatie over diagnostiek en behandeling van afasie en is vooral geschikt voor beroepsmatig betrokkenen en voor lesdoeleinden. Speelduur: 19 minuten.
go back to reference Verschaeve MAH, e.a. (red). Afasie, woorden en daden. Inhoud: jubileumuitgave ter gelegenheid van het 5-jarig bestaan, in oktober 2003, van het Afasiecentrum Rotterdam e.o. In dit boek vertellen bezoekers van het eerste afasiecentrum in Nederland, over hun ervaringen en activiteiten. De illustraties zijn gemaakt door N. Ringoir, zelf afasiepatiënt. Er wordt tevens uitleg gegeven over afasie en het taalmodel van Ellis & Young door een deskundige. Verschaeve MAH, e.a. (red). Afasie, woorden en daden. Inhoud: jubileumuitgave ter gelegenheid van het 5-jarig bestaan, in oktober 2003, van het Afasiecentrum Rotterdam e.o. In dit boek vertellen bezoekers van het eerste afasiecentrum in Nederland, over hun ervaringen en activiteiten. De illustraties zijn gemaakt door N. Ringoir, zelf afasiepatiënt. Er wordt tevens uitleg gegeven over afasie en het taalmodel van Ellis & Young door een deskundige.
Metagegevens
Titel
Afasieafasie taal
Auteurs
Mw. M. Lindhout
mw. C. Woldman
Publicatiedatum
01-02-2004
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Bijblijven / Uitgave 2/2004
Print ISSN: 0168-9428
Elektronisch ISSN: 1876-4916
DOI
https://doi.org/10.1007/BF03059757

Andere artikelen Uitgave 2/2004

Bijblijven 2/2004 Naar de uitgave