Skip to main content
Top

2014 | OriginalPaper | Hoofdstuk

7. Additionele CRA-technieken

Auteurs : H.G. Roozen, L. DeFuentes-Merillas, P.G.J. Greeven

Gepubliceerd in: Handboek voor de behandeling van alcoholverslaving

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Inleiding

CRA beoogt het ongewenste drinkgedrag van de cliënt te vervangen door alternatief gedrag en aangepaste copingstrategieën. Dit hoofdstuk geeft een overzicht van technieken die door CRA-hulpverleners gebruikt worden om dit doel te bereiken. Meestal worden deze technieken gebruikt in combinatie met reeds eerder besproken procedures, zoals de training probleemoplossende vaardigheden en de training communicatieve vaardigheden. CRA gaat er echter van uit dat de meeste technieken en strategieën weinig tot geen effect zullen hebben, zolang een cliënt die afhankelijk is van alcohol en/of drugs geen (passend) werk of een zinvolle dagbesteding heeft.
Voetnoten
1
In diverse hulpverleningsinstellingen heeft men specifieke hulpverleners die de cliënt begeleiden bij arbeidsre-integratie en financiële problemen (arbeidsconsulenten). Het is aan te raden om deze kennis en expertise in de CRA-behandeling te integreren of gebruik te maken van de aanwezige expertise.
 
2
M. Kuijpers (2000). Waardevol werk: Richting geven aan je loopbaan. Amsterdam: Uitgeverij Nieuwezijds.
 
3
Formulieren voor het opstellen van cv’s en brieven zijn ruimschoots te vinden op internet, zie bijvoorbeeld de site van het Centrum voor Werk en Inkomen (www.​werk.​nl). Andere handige internetsites zijn www.​sollicitatieinfo​.​nl en www.​leren.​nl; zij geven een online handleiding voor het opstellen van een cv.
 
4
Prompt rule is samengesteld uit to prompt (aansporen) en rule (gedragsregel) en betekent in dit verband aansporen tot gewenst gedrag.
 
Metagegevens
Titel
Additionele CRA-technieken
Auteurs
H.G. Roozen
L. DeFuentes-Merillas
P.G.J. Greeven
Copyright
2014
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-9752-5_7