Skip to main content
main-content
Top

06-02-2011 | Nieuws

Aantal obesitasgevallen verdubbeld

Het aantal mensen dat obesitas heeft is sinds 1980 verdubbeld. Dat blijkt uit grootschalig internationaal onderzoek. De onderzoekers pleiten dan ook voor grootschalige campagnes om ernstig overgewicht tegen te gaan.

In 2008 leed bijna één op de tien mannen en één op de zeven vrouwen aan obesitas. Vooral inwoners van rijke landen zijn te dik. In de Verenigde Staten is de grootste toename te zien, gevolgd door Nieuw-Zeeland en Australië voor vrouwen en Groot-Brittannië en Australië voor mannen.

Jaarlijks overlijden drie miljoen mensen aan de gevolgen van overgewicht, zo blijkt uit het onderzoek. Hart- en vaatziekten, diabetes en kanker zijn de grootste boosdoeners. Onder inwoners van de geïndustrialiseerde wereld zijn hartziekten de belangrijkste doodsoorzaak.

De onderzoekers vrezen dat er in de toekomst tientallen miljoenen mensen zullen sterven aan de aandoening en pleiten dan ook voor grote voorlichtingscampagnes.

De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in The Lancet.

Volgens gegevens uit het Permanent Onderzoek Leefsituatie (POLS) van het Centraal Bureau voor de Statistieken (CSB) was in 2007 in Nederland bijna de helft van de bevolking te zwaar. Er wordt van obesitas gesproken bij een BMI vanaf 30 kg/m2.

Auteur(s): Marion Verstraeten

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.